Сега четете
Русия удря големите градове на Украйна преди пълномащабно руско нападение на изток

Русия удря големите градове на Украйна преди пълномащабно руско нападение на изток

Руските сили подновиха ракетни удари по Киев и засилиха обстрела на Харков, вторият по големина град в Украйна, в очевидна стратегия за затрудняване на отбраната на Украйна в подготовка за това, което се очаква да бъде пълномащабно руско нападение на изток, съобщава News24sofia.eu като се полазва на информация на световната Информационна Агенция АП.

Тези и други атаки, разпръснати из цялата страна, бяха експлозивно напомняне за украинците и техните западни поддръжници, че цялата страна остава под заплаха.

Тъй като пристанищният град Мариупол е под обсада, украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия „умишлено се опитва да унищожи всички, които са там„. Той каза, че Украйна се нуждае от повече тежки оръжия от Запада незабавно, за да има шанс да спаси града.

Всеки ден показва нови открития за цивилните жертви на инвазията, която разби европейската сигурност. В градовете и селата близо до Киев властите съобщиха, че са открили телата на над 900 цивилни, повечето застреляни.

След унизителна загуба на флагмана на Черноморския си флот, руското военно командване обеща да засили ракетните удари по столицата. Руснаците казаха, че са ударили завод за бронирани превозни средства в събота, ден след като се насочиха към ракетен завод.

Кметът на Киев Виталий Кличко посъветва жителите, избягали от града по-рано по време на войната, да не се връщат. „Не изключваме по-нататъшни удари срещу столицата„, каза той. „Ако имате възможност да останете малко по-дълго в градовете, където е по-безопасно, направете го.“

Кметът каза, че при удара в събота е загинал един човек и са ранени няколко. Не бе ясно веднага какво е ударено при удара в квартал Дарницки в Киев. Обширната зона в югоизточния край на столицата съдържа смесица от жилищни блокове в съветски стил, по-нови търговски центрове и големи търговски обекти, индустриални зони и железопътни съоръжения.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че е бил атакуван завод за бронирани превозни средства. Той не уточни къде се намира фабриката, но има такава в квартал Дарницки.

Той каза, че заводът е сред множеството украински военни обекти, ударени с „високопрецизни оръжия с голям обсег„.

Руските ракети удариха града точно когато жителите се появяваха за разходки, чуждите посолства планираха да се отворят отново и други предварителни признаци на предвоенния живот на града започнаха да се появяват отново след неуспеха на руските войски да превземат Киев.

Киев беше една от многото мишени в събота. Офисът на украинския президент съобщи за ракетни удари и обстрели през последните 24 часа в осем региона в цялата страна.

Губернаторът на област Лвов в Западна Украйна, която само спорадично е засегната от насилието на войната, съобщи за въздушни удари по региона от руски самолети Су-35, които излетяха от съседна Беларус.

В Харков на североизток кметът Игор Терехов каза, че трима души са убити и 34 са ранени в събота.

Ден преди това ракети удариха жилищен район на Харков, убивайки 15-годишно момче, бебе и най-малко осем други, съобщиха официални лица.

Нейт Мук, член на неправителствената организация World Central Kitchen, управлявана от знаменития готвач Хосе Андрес, каза в туит, че четирима работници в Харков са ранени при удар. Андрес туитира, че служителите са обезпокоени, но в безопасност.

Австрийският канцлер Карл Нехамер, който се срещна с Владимир Путин миналата седмица в Москва – първият европейски лидер, който направи това от началото на инвазията на 24 февруари – каза, че руският президент следва „собствената си военна логика“ за Украйна. В интервю за NBC Нехамер каза, че смята, че Путин вярва, че печели войната.

Зеленски каза в интервю за украински журналисти, че продължаващата обсада на Мариупол, която струва ужасяваща цена на хванати в капан и гладуващи цивилни, може да попречи на опитите за преговори за прекратяване на войната.

Унищожаването на всички наши момчета в Мариупол – това, което правят сега – може да сложи край на всеки формат на преговори„, каза той.

Вижте и

По-късно, в своето вечерно видео обръщение към нацията, Зеленски каза, че Украйна се нуждае от повече подкрепа от Запада, за да има шанс да спаси Мариупол.

Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната каза, че украинските сили са били изгонени от по-голямата част от града и са останали само в огромната стоманодобивна фабрика Азовстал.

Руският генерал-майор Владимир Фролов, чиито войски са сред обсаждащите Мариупол, бе погребан в събота в Санкт Петербург, след като загина в битка, каза губернатор Александър Беглов. Украйна съобщи, че няколко руски генерали и десетки други високопоставени офицери са убити във войната.

Превземането на Мариупол би позволило на руските сили на юг, които настъпват през анексирания Кримски полуостров, да се свържат напълно с войските в региона на Донбас, източното индустриално сърце на Украйна.

Зеленски изчисли, че между 2500 и 3000 украински войници са загинали във войната, а около 10 000 са ранени. Главната прокуратура на Украйна съобщи в събота, че най-малко 200 деца са убити, а над 360 са ранени.

Руските сили са взели в плен около 700 украински войници и повече от 1000 цивилни, каза украинският вицепремиер Ирина Верещук. Украйна има приблизително същия брой руски войници като пленници и възнамерява да организира размяна, но настоява за освобождаването на цивилни „без никакви условия„, каза тя.

Предупреждението на Русия за засилени атаки срещу Киев дойде, след като тя обвини Украйна в четвъртък, че е ранила седем души и е повредила около 100 жилищни сгради с въздушни удари в Брянск, регион, граничещ с Украйна. Украинските власти не потвърдиха, че са поразили цели в Русия.

Във Ватикана папа Франциск призова за „жестове на мир в тези дни, белязани от ужаса на войната“ в проповед за Великденско бдение в базиликата „Свети Петър“, на която присъстваха кметът на окупирания украински град Мелитопол и трима членове на украинския парламент. Франциск не спомена директно нахлуването на Русия, но призова, очевидно напразно, за Великденско примирие, за да се постигне мир чрез преговори.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре