Сега четете
Генчовска се била подвела, нямало различия за РСМ, убеждава Бориславова

Генчовска се била подвела, нямало различия за РСМ, убеждава Бориславова

Министър-председателят Кирил Петков и министърът на външните работи Теодора Генчовска говорили в един глас що се отнася до темата с ветото към Северна Македония, а самата министърка била подведена, щом смята, че имало разминаване в позициите. Това каза пред БТВ говорителят на Министерски съвет Лена Бориславова.

Смятам, че става въпрос за някакво недоразумение или подвеждане на г-жа Генчовска. Защото знаем, че външната политика се води от премиера и външния министър„, коментира тя. И подчерта – съветниците на премира по външнополитически теми „нямали глас“.

Съветниците, чиято роля е да формират мнението на правителствения глава по тези теми, обаче нямали съществено влияние, поне според Бориславова. „Те нямат роля, това не са лица, които изразяват мнение пред нашите външнополитически партньори. Съветниците съветват. Те не водят външна политика.“

Водещата партия очевидно застава зад външния министър Генчовска и, съдейки по думите на Бориславова, нейната оставка няма да бъде искана: „Щастливи сме, че тя е с нас. Защото за разлика от инерцията, която има във МВнР, тя има желание за активен диалог, тя бе и вчера с министър-председателя в Битоля.“ Тя също така отново преповторила заявената многократно вече, поне официално, позиция – няма да има „да“ от България към Скопие, докато няма конкретни резултати.

Засегната бе и темата с ареста на експремиера Бойко Борисов на 17 март, който преди дни съдът обяви за незаконен. „Не съм била свидетел на такава всеобща еуфория и празнуване, каквото се случи в тази нощ. И ако дойде някакво разочарование, то е, че все още явно го няма пълния пакет от доказателства и желание на разследващите органи, включително в лицето на прокуратурата, да извършат всестранно разследване„, коментира Бориславова. И посочи като аргумент – все още държавното обвинение отказва да разпита бизнесмена-изгнаник в Дубай Васил Божков.

По темата БНБ и неизбирането на Любомир Каримански за гуверньор на централната банка – правителственият говорител отново преповтори тезата на водещата партия – личността на Каринмански не била подкрепена заради съмнения в неговата професионална биография. Не било проблем обаче да остане като шеф на бюджетна комисия, какъвто въпрос повдигнаха от ГЕРБ.

Вижте и

Надявам се, че в някой момент ще си научим урока, че сме в четворна коалиция, което значи, че ни трябва подкрепа поне от тримата ни партньори. А в същото време по-важното не е да се наложим на някакви постове, това не го разбирам като политика„, призова към единение правителственият говорител.

А като цяло – правителството имало много успехи, смята Лена Бориславова, но проблемът бил в комуникацията им с хората.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре