Сега четете
Асен Василев каза какво се случва, ако се сложи таван на цените

Асен Василев каза какво се случва, ако се сложи таван на цените

Асен Василев каза какво се случва, ако се сложи таван на цените

„Започнахме да спираме корупцията и кражбите в държавата, това се вижда доста ясно“.

Това заяви в предаването „Политически НЕкоректно“ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съпредседател на партия „Продължаваме промяната“.

Той даде пример с договорите на пътните фирми, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лева:

„Това нещо трябва задължително да мине или през съд, или през парламента, който да каже, че тези договори са неправилно направени, но с оглед на това да се отпуши пътното строителство, сме готови да го приемем. Причината това да не го прави министърът на регионалното развитие е, че той, ако подпише плащане, веднага прокуратурата ще се задейства и той ще стане подсъдим“.

Министърът на финансите заяви пред БНР, че няма връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ.

„Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане“.

По темата за БНБ позицията на вицепремиера Василев е, че не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България:

„Не е добре да се разбутва ръководството на Банката, докато не се поовладеят инфлационните процеси и нямаме възможност да излъчим една обща кандидатура от коалицията“.

По думите на вицепремиера Василев са излезли и много нередности в здравната система, в общините:

„В момента вървят контролни механизми, които ги включваме и започват да работят, така че средствата, които се харчат, вече да се харчат законово“.

Фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд. лева, съобщи финансовият министър.

„В следващите до две седмици ще излезем с общ антикризисен пакет.

Коалиционните партньори внесоха предложения, които ще бъдат разгледани и обсъдени“, каза Асен Василев и уточни, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени. Що се отнася до фирмите:

Вижте и

„България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки, причината е, че газът е вносен. Другото, което в момента трябва да се овладее и антикризисният пакет трябва да тръгне в тази посока, е петролът. Ние говорихме с „Лукойл“. … Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск. Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете“.

Асен Василев коментира, че тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се „хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи“:

„За нас е много по-важно страната да се развива добре, отколкото какъв ще е нашият резултат при едни следващи избори“.

Кирил Петков е най-подходящият премиер от „Продължаваме промяната“, смята Василев и определи себе си за най-подходящ за поста, който вече заема – министър на финансите.

Всяко решение по темата за ветото на Северна Македония трябва да мине през парламента, подчерта вицепремиерът:

„Няма как такава важна тема да мине през задната врата. … Няма две външни политики“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре