Сега четете
Зеленски: Русия може да използва тактически ядрени оръжия

Зеленски: Русия може да използва тактически ядрени оръжия

Всички страни по света трябва да бъдат подготвени за възможността руският президент Владимир Путин да използва тактически ядрени оръжия срещу Украйна.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за американската телевизия Си Ен Ен.

Според Зеленски, тъй като Путин не цени живота на хората в Украйна, руският президент може да „посегне“ към ядрените или химическите оръжия. В четвъртък директорът на ЦРУ Бил Бърнс заяви, че агенцията следи „много внимателно“ тази възможност, но подчерта, че САЩ все още не са засекли знаци, че Русия се готви за подобна стъпка. Зеленски допълни пред Си Ен Ен, че между 2500 и 3000 украински военни са загинали до момента във войната, а според него жертвите от руска страна са около 20 хиляди.

Москва е признала за 1351 загинали.

„Колкото по-скоро и колкото повече от поисканите оръжия получим, толкова по-силна ще е нашата позиция и по-скоро ще има мир“, заяви в обръщение украинският президент.

От своя страна Русия е предупредила Съединените щати и други държави с последствия, ако Вашингтон и НАТО продължават да въоръжават Украйна. Последствията ще бъдат непредвидими, заявяват от Москва в изпратен до Вашингтон дипломатически документ. Пред агенция „Интерфакс“ говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Русия е поискала от Съединените щати и съюзниците им да спрат „безотговорната милитаризация на Украйна“.

Вижте и

Москва също така забрани на британския премиер Борис Джонсън да влиза на нейна територия. Такава забрана е наложена и на други високопоспавени британски политици, сред които вицепремиерът Доминик Рааб и министрите на външните работи и на отбраната. Ходът е в отговор на наложените от Лондон санкции на Русия заради нейната инвазия в Украйна, които външното министерства в Москва определя като „безпрецедентни враждебни действия“.

Руски въздушни удари е имало в региона на Лвов и ракетен обстрел в Харков и Киев, като в украинската столица са били унищожени сгради, в които са се сглобявали бронирани автомобили. А в Николаев е била поразена база за поправяне на военна техника, писа „Интерфакс“, като се позова на руското министерство на отбраната.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре