На 16 и 30 април онлайн ще се състоят още две пробни матури по български език и литература за 12-и клас, изцяло съобразени с новия формат на Министерството на образованието и науката (МОН). Възможността за учениците да тестват знанията преди реалния изпит предоставят от издателството “Клет България”, съобщиха организаторите, цитирани от БТА.

Участниците ще могат да направят изпита в удобно за тях време – онлайн матурата ще е достъпна през целия ден на двете обявени дати. След явяване на изпита, всички ще получат обективна обратна връзка от експерти оценители за цялостното им представяне – на тестовата част, на отворените въпроси и на есето или съчинението.

С организирането на тези пробни матури издателството дава възможност на дванадесетокласниците да добият реална представа за новия модел, по който за първи път тази година ще се състои задължителният държавен зрелостен изпит.

До момента се състояха две пробни онлайн матури – на 2 и 9 април, като много ученици изпробваха знанията си и получиха представа за пропуските си в учебния материал. Всички те имат възможността отново да тестват знанията си и да разберат дали са ги надградили, за да се представят по-добре на предстоящите дати.

“Реалният държавен зрелостен изпит по български език и литература наближава и всички дванадесетокласници трябва да се мобилизират, ако искат да постигнат добри резултати, които да са им полезни след това. Тези пробни матури ще им дадат ценна информация за това в кои области са пропуските им и на кои части от учебния материал трябва да наблегнат. Не по-малко важен е факторът, че с явяването на пробни матури учениците придобиват по-голяма увереност за реалния изпит”, коментира проектният ръководител от издателството Бояна Табакова.