Столичната община предоставя безплатни устройства за проследяване на хора, страдащи от деменция

Столичната община предоставя безплатни устройства за проследяване на хора, страдащи от деменция

Устройства за проследяване на хора, страдащи от деменция или такива, които са в преддементно състояние, ще предостави безплатно Столичната община на нуждаещи се. Това предвижда нова общинска програма, която ще бъде предложена и обсъдена от Столичния общински съвет, обяви на пресконференция председателят на съвета Георги Георгиев. Очаква се програмата да заработи през месец май.

“Идеята е да се опитаме да ограничим опасността от изгубване на хора с деменция или такива в преддементно състояние. Ще се работи и за осигуряване на ранна диагностика на тези състояния, така че да се хващат още в предшестващия ги период”, обясни Георгиев.

По думите му около 50 милиона души в света имат някаква форма на деменция, а практиката показва, че за един болен се грижат трима души.

От общината предлагат два вида устройства за проследяване на болни хора. Първото, което според Георги Георгиев ще се използва по-често, представлява смарт часовник. То е снабдено със сим карта и мобилни данни. Второ може да се закача на колана, на врата или отново на ръката на човек. И двата вида устройства ще бъдат давани, заедно с 2-годишен договор за мобилна услуга.

Устройствата работят с помощта на вграден джипиес и така определят местоположението на човек с деменция. А полагащият грижи човек може да проследява къде се намира болният чрез приложение на своя телефон, което ще приема данни от устройството.

“Функциите на устройствата позволяват да се зададе “безопасна зона” за съответния човек, като например дома му или квартала, в който живее, и когато човек я напусне, полагащият грижи ще получава известие за това. Има възможност за обаждания с SOS бутон, който е на устройството на човека с деменция. Може да се направи и т.нар. бял списък от контакти – няколко номера на близки, с които човек да може да се свързва при нужда”, посочи още председателят на общинския съвет.

Друга функция е полагащият грижа човек да се обади на дементно болния и ако той не вдигне, директно да установи връзка и да започне да му говори.

Според Георги Георгиев тези два вида устройства са подбрани, заради това, че се използват лесно, но всякакви други идеи за устройства са добре дошли, преди да започне новата програма. Тя трябва да бъде одобрена на заседание на Столичния общински съвет. По думите на Георгиев проектът й предвижда бюджет от до 30 000 лева за закупуване на до 250 устройства.

А колкото до това кой може да получи такова устройство, от общината обясниха, че е нужна медицинска експертиза с провеждане на тест за установяване на деменция или на когнитивни нарушения. Този тест трябва да се направи от невролог или невро-психолог. Освен хора с деменция от умерения и тежкия стадий, право да кандидатстват по програмата ще имат и хора с леки случаи, както и онези, които са в преддементно състояние.

“Кандидатите трябва да имат постоянен адрес в София и да нямат прекъсване на здравноосигурителните права”, посочи още Георги Георгиев.

За автора

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори