Сега четете
Гюров хвърли голяма бомба за еврото

Гюров хвърли голяма бомба за еврото

„Коалицията е здрава, всеки спор я прави по-силна. Понякога приличаме на шумна италианска фамилия, но в разговорите успяваме да вземем правилното решение“. Това каза кандидатът на“Продължаваме промяната“ Андрей Гюров за управител на БНБ в „Панорама“ по БНТ. „Със сигурност такива решения биха били по-лесни“, отговори той на въпрос, дали изпращането на оръжия в Украйна би било по-лесно, ако „Продължаваме Промяната“ управляваха еднолично.

„Това което виждаме в дискусията в парламентарната група е, че всеки има право на независимо мнения. От самото начало на това управление се сблъскахме с множество кризи. Има натрупване на кризи, но ние подхождаме с отговорност по всяка една тема“, заяви Гюров. Финансистът отрече да има връзка между спирането на парите за пътищата с процедурата по избора на управител на БНБ. „Това което видяхме последните две седмици е, че има два профила на кандидати, с различна експертност и репутация, всеки сам може да си направи преценката“, измъкна се той, но впоследствие добави:

„Тук става въпрос за това, че има едно наследство от предишното управление. Трябва много бързо да се вземе решение и да почне да се поддържат тези пътища. Искаме прозрачност и сигурност, за да отидат средствата където трябва“ По отношения на скандала с дипломата му той каза: „Имам диплома за доктор от Виенския университет, имам и диплома за бакалавър.

Тези, които търсят научна кариера правят доктор, а не магистратура. Въпросът не е дали имам диплома или нямам, а дали е регистрирана. Предприети са всички стъпи, за да няма никакви въпроси“. „Когато си във валутен борд нямаш собствена монетарна политика. Има друга работа която трябва да се свърши. Борбата срещу прането на пари, срещу корупцията – следващия мандат би било възможно да се изчисти системата от подобни корозивни материали. Централната банка има отговорност да направи масирана кампания, за да обясни защо еврото е добро и тази работа трябва да се свърши“, посочи финансистът, което даде ясен отговор какви са вижданията му, относно приемането на България в Еврозоната.

Вижте и

По повод нарастващата инфлация, Гюров заяви : „Това което направихме е да защитим най-уязвимите групи срещу инфлацията. В момента инфлационния натиск е заради войната в Украйна. Синхронизираме нашите мерки с европейските партньори, за да спре растежа на цените“. „Това което Урсула фон Дер Лайен каза, че планът е много добър. С това паднаха и опорките на опозицията, че планът не е добър. Можем да очакваме положителните резултати скоро“, заяви финансистът. „Сложността на коалицията ни дава гаранция, че няма да взимаме грешни решения“, отговори той на въпрос, дали посещението на Фон Дер Лайен е свързано с падането на ветото за РС Македония, и допълни, че е финансист, а не дипломат.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре