Сега четете
Агнешкото по Великден ,около 26 лв за кг

Агнешкото по Великден ,около 26 лв за кг

Няколко седмици преди Великден, експерти прогнозират, че цената на агнешкото за празничната трапеза ще надхвърли 20 лв. за килограм. На този фон фермерите алармират, че търговската мрежа е залята от вносно месо и настояват държавата да се намеси.

Ситуацията в сектора е много сложна. Особено след инвазията в Украйна, цените на зърното и фуражите са в небето. Не виждам как ще се справят без помощ от държавата, обясни пред БНТ Симеон Караколев, председател Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

В момента цената на агнешкото е между 8 и 9 лв на килограм във фермите и около 20 лв в магазините. Около празниците няма да надхвърля 25-26 лв, всичко над тази цена е спекула, категоричен е Караколев. По наши наблюдения, над 30 000 овце вече са ликвидирани в България, допълни той.

Вижте и

Междувременно вече е на ход истерия за евтино агнешко месо. Такава имаше вчера в Русе, след като една от веригите магазини обяви от промоция на българско агнешко. Цената за предна четвърт бе 17,99 лв. за кг, а за задна четвърт – 19.99 лв. за кг. Оказа се обаче, че малцина русенци са успели да се снабдят с агнешко на такава цена. Още сутринта при отваряне на магазините е имало чакащи, но доставените количества са били много малко. В някои от обектите пък е трябвало да бъдат доставени 15-ина кашона, но стоката така и не е пристигнала, съобщи Русе Медиа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре