Инфлацията изяде спестяванията на 27% от българите, показват данните на социологическо изследване, цитирано от бТВ днес. 21% или всеки пети от анкетираните казват, че им се налага да вземат заеми за да покриват разходите си. Само на 9 на сто от запитаните седмичната заплата им стига за да покриват разходите си, а на други 10% – дори да спестяват.

Според финансовия експерт Мика Зайкова в момента е много трудно на хората да защитят спестяванията си и дори е невъзможно. „Само ръстът на хранителните продукти за година е над 33%, докато на доходите е наполовина, което означава, че не можем изобщо да настигнем инфлацията“, обясни тя.

Зайкова цитира свой изчисления на база средна работна заплата, според които семейство с едно дете и двама работещи, за да може да се издържа нормално ще трябва да намери допълнителен доход от 115 лв., а не 66 лв. ,както се твърди. Тя поясни, че за декември миналата година средната работна заплата е била 1676 лв., нетният й еквивалент обаче е 1477 лв. За да се издържа подобно семейство трябват 2945 лв.

Друг финансов експерт Любомир Дацов припомни ,че логично по време на инфлация потреблението намалява. „За това по света първо се мисли как да не се допусне инфлацията. Тя прилича на високата човешка температура и е признак, че в човешкия организъм има някакъв дисбаланс и някакъв негативен процес. Същото е инфлацията, която е следствие, а не причина. Въпросът е как се лекува и какви мерки се вземат. В някаква степен сами сме си виновни, не само в България, защото процесът е световен.

 

Войната в момента е удобна изтривалка за случващото се.

Инфлация има в последните 2 или 3 години и то ускоряваща се. Едновременно Европа е засегната от войната и ембаргото, което се налага на Русия. В САЩ обаче също текат подобни процеси. Инфлацията възникна още преди 3 години. Нашият бюджет има експазионистична политика. 14% ръст на цените на потребител спрямо 2019 г. В същото време заплатите са се увеличили с 35%. Всичко е сбор от много неща. В земеделието, напр. скокът на храните започна от преди няколко години, но сега се намери повод да се вдигнат още. В този сектор има все по-малко заети и там върви процес на индустриализация. Заплащането на земеделците бяха потиснати и се наложи да скочат.

Цените на храните няма да се укротят, защото има процеси на преструктуриране“, смята той.

Относно намеренията на правителството за подпомагане на домакинствата заради инфлация Мика Зайкова ги определи като проинфлационни и добави, че бюджетът не е бездънен.

Според Дацов при положение, че един на един работещ у нас се пада по един пенсионер, то много трудно може да има скоро реално и чувствително увеличаване на пенсиите. „Ако трима заети се падат на един пенсионер, тогава то пенсията може да е 75% от трудовия доход. При съотношение 2 към 1 за работещите – ще е 50%. В нашия случай при 1 към 1 няма как пенсията да е 35-40% без изкривявания. Ако имахме петрол като Норвегия нещата щяха да бъдат други.“, пресметна той. По думите му, в момента няма работна ръка у нас, а демографията не се променя за един ден.