Драматичен театър Ловеч се завръща отново на софийска сцена, където ще представи една от най-новите постановки в репертоара си – “Духът на Гогол” с режисьор Биляна Петрова, която е и директор на културния институт.

Спектаклът ще се играе на 6 април от 19.00 часа на сцената на Театър “Азарян”.

Столицата предлага голяма трибуна, от която можем да заявим какво ни вълнува в тези особени времена. Представлението ще провокира зрителите да отправят поглед към себе си”, казва Петрова.

Николай Василиевич Гогол е роден в Украйна и е един от най-значимите писатели на Русия и света. За най-известната му творба се смята романът “Мъртви души”, разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман.

“Превърнахме театъра в играчка… Забравихме, че театърът е трибуна, от която наведнъж цяла тълпа получава урок на живо”, казва писателят.

Според Гогол “от тази трибуна се водят уроци, но и християнски проповеди и … много добро може да бъде казано на света”.По един ретроспективен и динамичен начин драматургията на спектакъла “Духът на Гогол”, с режисьор Биляна Петрова, разкрива историята за живота на големия руски и украински писател Николай Василиевич Гогол. Чрез отварянето на времеви портали, зрителите пътуват през мислите и преживяванията на главния герой, подплатени от разказите на неговите родители и роднини.

Също така, една от основните действащи нишки в спектакъла, е гласът на самия Гогол, който засилва въздействието на образа му. С тази важна роля, макар и зад кулиси, се заема участникът от шестия сезон на музикалното предаване “Гласът на България” Тино, станал известен със специфичния си плътен глас.

Спектакълът е изграден както върху текстове на самия Гогол, така и стъпва върху реални факти от писма и документални разкази за живота и смъртта му.

“Духът на Гогол” ни запраща в красива, слънчева Украйна – детството на писателя в приказните му разкази, и ни извежда до студен и мрачен Санкт Петербург – негов принудителен дом, където го чака Демонът. А Демонът в човешката душа, излиза на живо да дебне добрите ни сърца и да ни изкушава. Но Човекът винаги побеждава с Бога у себе си.В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Аделина Петрова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.