Сега четете
„Играта“ или „Трагедията“ в Украйна? Преценете сами

„Играта“ или „Трагедията“ в Украйна? Преценете сами

Руската армия си тръгна от малкия град Буча, а след нея останаха десетки тела по улиците. Други десетки са погребани от властите в масови гробове.

Снимките и видеата доведоха до вълна от гняв в ЕС, НАТО, Франция, Германия, САЩ.

Москва обаче отхвърли обвиненията, че е причинила смъртта на хората.

Руската Дума призова да не се обсъжда тази „постановка“, сякаш е „нещо реално“.

Министерството на отбраната в Москва каза, че става дума за провокация, защото докато руската армия е била в Буча, „нито един местен жител не е пострадал от каквото и да било насилие“. Говорител на министерството каза, че видеата за убитите са се появили (подозрително) късно и на тях не се виждат убити с нужните белези на трупно вкочаняване, за да може да се твърди, че убийците са от руската армия.

 

Руската държавна телевизия съобщи, че на видеото с мъртвите тела един от убитите си движи ръката, което доказва, че това е „постановка“.

До този момент Москва отрича всички съобщения за убити от нея цивилни, независимо от снимките, видеата, сателитните изображения, разказите на очевидци и броя на съвсем истинските безжизнени тела.

Проверихме руските твърдения едно по едно.

Първо фактите подред

Вечерта на 29 март, вторник, Русия съобщи, че ще започне изтегляне от района на Киев.

На 31 март, когато изтеглянето вече беше видимо и доказуемо, в Буча влязоха украински войски.

На 1 април кметът на града обяви Буча за освободена от предишния ден. Той не каза нищо за това, че по улиците има тела на убити.

На 2 април украинската полиция каза, че „прочиства“ района на Буча. Това означава да се провери за останали следи от руската армия – предимно за мини. Заедно с полицията в града влязоха първите юристи, събиращи доказателства за военни престъпления, както и първите медии – от Франс прес, Ройтерс и УНИАН.

Първото съобщение за тела на убити е публикувано от Франс прес в 17.43 ч. на 2 април. То е последвано от видеорепортаж на агенцията.

Няколко часа по-късно излизат снимките на Ройтерс. На 3 април УНИАН разпространява снимки на Украинската военна телевизия. Това са три различни репортажа. В Русия най-голяма популярност доби нещо четвърто – видео в социалните мрежи.

Защо снимките и видеата идват толкова късно

Защото изтеглянето на руската армия все още не означава, че в града може да се влиза свободно. Първо в града влизат украински военни (31 март), които проверяват за останали руски бойци. След тях идва ред на специализираните части (2 април), които проверяват за наличие на мини. Части от Буча са минирани, казват от полицията пред агенция УНИАН.

Първата медия, която влиза в града, е Агенция Франс прес (АФП). Тя прави това още докато протича проверката за мини, на 2 април.

Вижте и

Защо кметът не казва нищо за убитите

Украинските медии и власти са точно тези източници, които най-пестеливо и сдържано говорят за жертви от украинска страна. „Ние дори не показваме всичко на нашите хора, такъв ужас е това“, каза президентът Зеленски в първото си интервю за руски независими медии.

На 1 април кметът на Буча Анатолий Федорук записва видео, в което обявява освобождаването на града от руската армия. Той не крие радостта си от това. Радостта и даването на кураж са видимо основните цели на това видео.

Агенция УНИАН, която има репортаж от града на 2 април, говори с полицай, който проверява за мини. Той разказва за телата на улиците, но твърди, че няма да ги покаже на медията.

Украйна е нападната страна, която се отбранява сама. Тя е единствената, която може да прецени как да даде кураж на своите жители.

Убити ли са хората, или това са актьори

Видеото, което показва улица с убити цивилни, оставени на пътя, не е дело на журналист. То е заснето от човек на име Александър, който служи в батальон на украинската армия. За това разказа човекът, публикувал видеото на Александър в социалните мрежи – юристът Иля Новиков.

Новиков е създател на група експерти, които събират доказателства за военни престъпления, годни за съд. Той е взел видеото от снимащия и го е качил в своята страница във Фейсбук. Новиков твърди, че това, което изглежда като вдигане на ръка на убит човек всъщност е ефект от влошеното качество на изображението във Фейсбук.

Преглед на видеото показва, че вдигането на ръка е оптическа илюзия, причинена от петно върху стъклото на превозното средство. Записът е правен през затворените прозорци на движеща се кола. Новиков отговаря по-изчерпателно, като се обръща задочно към руската аудитория: „това е съвсем истински труп, и той е оставен от вас, вие сте виновни за него“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре