Премиерът Кирил Петков се яви на разпит в Софийската градска прокуратура около 10 ч. Министър-председателят не направи коментар пред журналисти на влизане в сградата на обвинението. Той остана в прокуратурата близо 3 часа, а на излизане беше лаконичен. “Разказах много подробно и дадох същата информация, както и първия път”, заяви Петков.

Премиерът е казал още на разследващите, че според одитен доклад в много общини обществените поръчки с евросредства са концентрирани на 90% в един единствен изпълнител. Другото, което го е притеснило, е докладът на АДФИ, според който има ощетяване на бюджета с над 550 млн. от хазартни такси. Връзката между двете била бившият финансов министър Владислав Горанов.

Разпитът на Кирил Петков е в рамките на разследването, което започна след задържането от полицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. Тримата бяха посочени от обвиняемия Васил Божков, като хората, на които е давал пари за чадър над хазартния му бизнес.

Прокуратурата обяви, че първоначалните разпити, които са проведени от МВР, нямат правна стойност, защото са дадени пред разследващ полицай, а не пред следовател. Миналата седмица повторно бяха разпитани Борисов, Горанов и Арнаудова. Освен това би следвало да са взети показания и от присъствалите по време на претърсванията поемни лица.

Прокуратурата също така изпрати в Министерството на правосъдието молба за правна помощ за разпит на Васил Божков чрез видеоконферентна връзка. Това се случи чак 2 години след сигнала на обвиняемия бизнесмен, че е бил изнудван.