Сега четете
Петков обеща ,че цената на тока няма да се вдига

Петков обеща ,че цената на тока няма да се вдига

Цената на тока няма да се качва. Газа не можем да го удържим. Това каза от Благоевград премиерът Кирил Петков, запитан какво ще се случи със сметките след края на мораториума.

„Докато успяваме да държим цените на електроенергията – това е най-голямата подкрепа, която можем да направим за всички цени. 3% от БВП да се вкара като помощи – това е безпрецедентно. Нито една страна в Европа не е стигнала до такава степен”, посочи той.

Според премиера обаче „тази игра не може да се играе до безкрайност”. „Докога ще ни стигнат парите? Затова следващото ниво е в Брюксел да се съберем заедно и да кажем за цената на газа, че който иска да продава в Европа – трябва да го прави на по-ниски цени. Тогава заради производствата на ток и газ ще падне инфлацията”, коментира Петков.

Всичко друго премиерът определи като пълни глупости, като допълни: „Ако някой ви говори, че може цените да се свалят с магическа пръчка – не може. Когато цената на производството се е качила, нараства и тази на крайния продукт”, обясни Петков.

Той уточни, че се работи на ниво Брюксел и се вкарват „безпрецедентни” помощи, за да може отражението на световните цени да не е толкова голямо в България.

„Истината е, че както се случва войната в Украйна с оръжие, така се случва войната на икономиките в момента. Русия използва целия си лост, за да притисне европейските страни”, уточни министър-председателят.

Вижте и

Кризата Петков обясни, че е започнала още от лятото, когато газовите хранилища са се източили от Владимир Путин. Цената на тока пък се определяла от най-скъпия производител.

„Това е много добра планирана атака от страна на Путин. Преди да започне войната той вдига цените на тока и газа главоломно в цяла Европа”, категоричен е министър-председателят.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре