Сега четете
Гледаме Есмералда и Квазимодо в зала 1 на НДК

Гледаме Есмералда и Квазимодо в зала 1 на НДК

На 26 май, в зала 1 на НДК ще оживее историята за Есмералда, Клод Фроло и Квазимодо, разказана от солистите, хора, балета и оркестъра на Държавна опера – Варна. За първи път „Парижката Света Богородица“ e представен през 1998 г. в Париж и е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като мюзикълът с най-много продажби в първата година след премиерата си за всички времена.

Автор на изключителната музика на „Парижката Света Богородица“ е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Романът е сред най-известните произведения на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици.

Това забележително историческо произведение, чието действие се развива през 1482 година в Париж, под двете кули на великата катедрала Нотр Дам, разказва история за любовта, съдбата, архитектурата и политиката и убедително пресъздава средновековния свят в зората на модерната епоха.

В образа на Есмералда ще се превъплъти Лилия Илиева, Клод Фроло ще е Драгомир Шопов, Квазимодо – Велин Михайлов, Феб дьо Шатопер – Борислав Веженов, Фльор дьо Лис дьо Гондельор – Мария Павлова, Пиер Гренгоар – Момчил Караиванов, а Клопен Труйфлу – Николай Колев.

Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, сценограф и костюмограф Ася Стоименова. В 3D мапинга на Elektrick.Me, величествената катедрала може да се види в ненакърнената си цялост. Оркестрацията е на Данко Йорданов, а маестро Страцимир Павлов е диригент на този амбициозен спектакъл. Текстът е на Люк Пламондон, а преводът на Лилия Бонева, хореораф на спектакъла е Станислава Томова.

Режисьорът Петко Бонев споделя: „Поставяме „Парижката Света Богородица“ като театрализиран концерт с костюми – това е един много популярен в Англия жанр, но нов за българската сцена.

Вижте и

В цялата си последователност е представена драматургията, има въздействащи сценография, костюми и хореография.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре