Сега четете
Зеленски призовава за по-строги санкции за Русия

Зеленски призовава за по-строги санкции за Русия

Въпреки някои военни победи на Украйна в конфликта й с Русия, положението е напрегнато. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в поредното си видео обръщение, публикувано в ранните часове на деня в Телеграм, предаде ДПА.

Зеленски каза, че украинците са освободили град Ирпен край Киев, както по-рано съобщи и неговият кмет. Въпреки това продължават боевете в други части на страната. Рано е да се говори за сигурност в тази нейна част, предупреди Зеленски. Руските войски продължават да контролират северната част на Киевска област, „имат ресурси и жива сила“, каза той.

Междувременно бе съобщено, че Русия е атакувала с ракети още един склад с гориво в северозападната Украйна, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти. Атаката е извършена в Ровненска област, написа в Телеграм областният управител Витали Ковал. На място са пристигнали отряди на Гражданска защита, но заради обявената въздушна тревога гражданите са призовани да останат в убежищата. Това значи, че след Дубно, Луцк, Лвов и Николаев, както и няколко обекта край Киев, сериозни щети са нанесени на около дванайсетина украински складови бази, отбелязва ДПА. Наблюдатели се опасяват, че Украйна, която е важен износител на селскостопанска продукция, може да няма достатъчно гориво за сезона на сеитбата.

„Много трудно“ остава положението и в Чернигов, Суми, Харков, Донбас и южните украински области, заяви още Зеленски.

Той отново призова за по-строги санкции срещу Русия. По повод обсъжданото в Европа ембарго върху доставките на руски петрол той каза, че сега има много признаци, че до такова затягане на санкциите срещу Русия ще се стигне, само ако Москва използва химическо оръжие.

„Просто нямам думи. Помислете, докъде стигнахме. Да чакаме химическо оръжие“, каза той.

Вижте и

Украинският лидер съобщи, че тази седмица към президентството ще бъде създадена група от експерти – украински и международни, които да анализират санкциите срещу Русия и реалното им въздействие.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре