Сега четете
Очкават ли се високи цени за Великден и на яйцата?

Очкават ли се високи цени за Великден и на яйцата?

Цената на доматите

Доматите ще бъдат с по-висока цена, защото разходите, обяснява производителят Атанаска Бялкова, са завишени с близо 100%. „Но дали ще успеем да ги продадем на по-висока цена – определя потребителят. Зависи също и от вноса”, добави тя.

От оранжерията на Бялкова килограм домати трябва да излезе за около 3,50 – 4 лв., за да бъдат покрити разходите. „Има двойно, тройно, дори четворно увеличение на горивата, тока, торовете и препаратите”, коментира още производителят.

По думите ѝ на пазара за Великден няма да има българска продукция. „Много малко колеги са успели да засадят по-рано. Ще има от Гърция, Турция, Македония, Албания. Защото техните оранжерии не са отопляеми, климатът е по-добър и те изкарват по-ранна продукция”, поясни Бялкова.

Относно протестите на земеделските производители, тя коментира, че нито едно от исканията на бранша не е било удовлетворено. „Много трудно се работи с това министерство. Нито субсидии, нито помощи. Нашият сектор ще стане екзотичен след няколко години”, е нейното мнение. Браншът получил само леко облекчение за тока. „Дори парите, които се раздадоха за обвързаното производство, са намалени с около 30%”, уточни производителят.

Очаква ли се ръст в цената на яйцата

Вижте и

В една от птицевъдните ферми у нас вече усещат тежестта от покачващите се сметки за ток и суровини. Собственикът ѝ Ивайло Гълъбов споделя, че производството става все по-скъпо, а загубите са все по-големи.

„Цените на суровините, зърното, на някои борсови стоки, които са важни за нашия бранш, рязко се покачиха. Войната само ескалира допълнително тази тенденция. Себестойността нарасна много. През последната година браншът генерира огромни загуби”, посочи той.

Загубите за миналата година са 80 млн. от продаване под себестойност вследствие на намаленото потребление. Въпреки тези показатели и случаите на спекула при цените на други продукти, той успокоява, че в техния бранш не се очаква такава.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре