Сега четете
Румен Радев: Целта е НАТО да не се меси в Украйна, за да избегнем Трета световна война

Румен Радев: Целта е НАТО да не се меси в Украйна, за да избегнем Трета световна война

Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, връщане на дипломацията, усилване на Източният фланг на НАТО. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

„Извънредната среща е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война. Очертаха се и важни насоки за новата стратегическа концепция на Алианса и за следващата среща в Мадрид“, каза още държавният глава.

„Една от големите цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на Украйна и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война“, допълни още Румен Радев.

В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети, каза още държавният глава и обясни, че това би означавало „нови способности и по-голяма оперативна съвместимост“.

Вижте и

„Необходимо е да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отрбанителен потенциал на Алианса“, каза той и допълни, че „трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване. Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърци и Румъния за изграждане на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво“.

Премиерът Борис Джонсън заяви готовност Великобритания да изпрати своя рота, министър-председателят на Италия Марио Драги също заяви готовност страната да допринесе. България е отворена за участие, така че тази многонационална батальонна бойна група по-бързо да придобие необходимите оперативни способности: заяви още Радев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре