Сега четете
Столицата на българския дух Велико Търново отбеляза своя празник – 22 март

Столицата на българския дух Велико Търново отбеляза своя празник – 22 март

След две години пауза заради пандемията, днес Велико Търново отново отбелязва своя празник – 22 март. Богата културна програма радва жителите и гостите на старопрестолния град, а кулминацията е тази вечер пред крепостта Царевец, когато ще има прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съчетана с атрактивни фойерверки.

Отбелязването на Деня на Велико Търново по традиция започна от църквата „Свети Четиридесет мъченици“, където сутринта великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия. Кметът Даниел Панов уважи службата и поднесе цветя на гроба на цар Калоян, заедно с великотърновци и гости от институции, организации, университети, училища. Осветени бяха знамената на НВУ „Васил Левски“ и Ученическия гвардейски отряд към Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

„Вече над 140 години Празникът на Велико Търново – 22 март, дава началото си от този емблематичен грам. На това уникално и свято място в едно се преплитат паметните събития и делата на бележитите владетели и българи от хилядолетната ни история“, каза кметът Даниел Панов в историческото си слово.

След събитията в храма последва голямото общоградско шествие, по време на което по традиция бяха почетени и благодетелите на Старата столица. Включиха се стотици млади хора, много ученици и деца, заедно с Даниел Панов и официалните гости, сред които и вицепрезидентът Илияна Йотова. Три оркестъра – на НВУ „Васил Левски“, „Биг бенд Велико Търново“ и „Джуниър Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“ създадоха много емоции и подчертаха празничния дух на 22 март.

Пред Община Велико Търново бе проведен военен ритуал за издигане на знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново.

„В Историческата и духовна българска столица – Търновград, пътуващият във времето български дух намира своя вечен пламък и никога не угасва! Град, който е закрилян от Бога и небесните ни покровители! Затова още от 1879 година 22 март е общобългарски по своя характер празник“, бе акцентът в словото на кмета Даниел Панов.

„22 март е като исторически роман, който разказва защо Търново е Велико за българския народ. Разказва за славните царе и великите победи, но също за Търновската патриаршия, Търновската книжовна и художествена школа, одухотворила славянския православен свят. Затова българският дух е най-силен тук – във Велико Търново!

Благодаря на всички, които днес защитават и отстояват доброто име на старопрестолния град и са неговите съвременни посланици!

Благодаря на вас, скъпи великотърновци, че възпитавате децата в дух на родолюбие и обич към родния град и към България!

Историческата и духовна столица заслужава особен и специален статут, подчертаващ знаковото място на града ни в България. Нека това бъде каузата, която от днес нататък ни обединява. Търново винаги е било Велико и ще бъде и занапред“, продължи Панов.

Последва обявяване на новите носители на званието „Почетен гражданин“ – обществениците и учени от НВУ „Васил Левски“ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Михаил Харалампиев и доц. Владимир Попов. За почетен гражданин посмъртно бе обявен и Николай Илчев – общественик, дългогодишен общински съветник, радетел за развитието на културния живот в старопрестолния град.

Вижте и

Връчена бе и Награда „Велико Търново“нейни носители през 2022 година са хореографът Петър Петров от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“ и атлетът и общественик Владимир Пановски.

В обновената Художествена галерия „Борис Денев“ бе открита уникалната изложба „Завръщане към Велико Търново“, събираща творбите на 130 автори от пет поколения, свързали живота си с града на Асеневци. Сред гостите бяха кметът Даниел Панов, заместник-кметът Нейко Генчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.

Интересна бе и концертната програма пред сградата на Общината – на сцената излязоха пазителите на фолклора от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“, „Джуниър Бенд“ и Дара.

Кулминация на празника е спектакълът на Ансамбъл „Чинари“ – „Ние, българите“, чието начало е в 18:30 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. В 20:30 ч. започва АВП „Царевград Търнов – звук и светлина“ и празничната заря, а за зрителите Общината осигури безплатни автобуси.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре