Сега четете
Иван Гешев: Всичко по ареста е незаконно, защото е извършено от некомпетентен орган

Иван Гешев: Всичко по ареста е незаконно, защото е извършено от некомпетентен орган

В България се нарушават фундаментални принципи на Конституцията и европейските ценности – такава е оценката на главния прокурор Иван Гешев по повод арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и на бившия директор на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова.

Всичко по ареста е незаконно, защото е извършено от некомпетентен орган, категоричен е главният прокурор. Според него по случая е безспорна разпоредбата по чл. 194 от НПК – всичко по този случай е извършено от некомпетентен орган, което автоматично означава, че всичко е незаконно, че са нарушени фундаментални принципи на Българската Конституция, на българското законодателство и на европейските ценности.

„Има сериозни индикации, ако не бях юрист, щях да използвам житейски термин – за полицейски произвол, и притеснителни индикации, че вървим към нива на престъпност от 90-те години“, казва още главният прокурор.

В интервю за „Епицентър“  обвинител №1 говори за първи път по казуса с мотива да защити колегите си от поредните атаки, дори персонали, позовавайки се на Становище номер 8 на Консултативния съвет на Европейските прокурори, когато са подложени на медийни атаки с невярно съдържание, да обясняват своята гледна точка.

„Позволиха си представители на изпълнителната власт да цитират дами прокурори и да казват по отношение на тях неща, които не са верни. Според мен по този начин си позволиха да окажат натиск върху независимата съдебна власт, част от която е прокуратурата, и нарушиха основния европейски стандарт като върховенството на правото“, казва Гешев.

Вижте и

По думите му по „недопустим начин прокурорите се подлагат се на атаки от изпълнителната власт и това вече не е инцидентно“.

„Това е система. Позволи си един министър вчера, няма да кажа името му, директно да атакува дами. Дори само това не говори за мъжко поведение“, казва Гешев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре