Сега четете
Представяме ви защитена местност „Мухалница“. Една продукция на Любословие.БГ, в чест на 22 март Международният ден на водата и Денят на Жабешкото блато

Представяме ви защитена местност „Мухалница“. Една продукция на Любословие.БГ, в чест на 22 март Международният ден на водата и Денят на Жабешкото блато

Представяме ви защитена местност „Мухалница“. Една продукция на Любословие.БГ, в чест на 22 март Международният ден на водата и Денят на Жабешкото блато.
При ежегодните си миграции от местата за зимуване (потоците във високите части на планината) до ЗМ „Мухалница“ (известна като Жабешкото блато), планинските жаби за няколко дни изминават разстояние до 6 км, а някои от тях вероятно и до над 10 км. Жабите се придвижват надолу по течението на Зелинска река и инстинктивно усещат мястото, където трябва да излязат от нея, за да достигнат блатото. След края на размножителния период те се връщат обратно към високите части на планината по сушата, изминавайки приблизително същото разстояние в обратна посока. Тази размножителна миграция е уникална за вида и е сред най-дългите известни миграции в света на земноводните. Масовото пристигане на хиляди жаби в блатото в местността „Мухалница“ вероятно е започнало в края на последния ледниковия период, т.е. преди около 8000 г.
Опазването на защитена местност „Мухалница”, популярна като Жабешкото блато, е важна природозащитна кауза, включваща различни природозащитни инициативи, консервационни дейности и събитийни прояви, в сътрудничество между Община Ботевград, Национален Природонаучен музей, Институт за биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН, Асоциация на Парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие . Повече за тях можете да научите във видеото от нашия автор д-р Десислава Алексова.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре