Сега четете
Тревожно морски мини плуват в Черно Море

Тревожно морски мини плуват в Черно Море

Българското правителство предупреди за морски мини, които плават свободно из Черно море. „Във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове, българското правителство взима всички необходими мерки“, съобщи кабинетът.

Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море. Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната, ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи.
Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112.

Предупредени са и рибарите. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури информира на сайта си, че шефът й Христо Панайотов е уведомил двете най-големи сдружения у нас – „Черноморски изгрев“ и „БГ Фиш“, по възможност да не влизат в морето до пълното изясняване на проблема.

Днес в областната администрация Бургас бе свикана спешна среща с държавните институции, имащи отношение към ситуацията.

Успоредно гръцкото правителство предупреди за опасността всички гръцки кораби, плаващи в акваторията на Черно море.

Вижте и

Източникът на информацията за плаващите мини е руски. След началото на руската специална военна операция украинските военноморски сили разположиха минни заграждения около пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни“, се казва в изявление на руската службата за сигурност ФСБ. Твърди се, че бури са скъсали кабелите на някои от мините и сега те се носят свободно в Западното Черноморие, следвайки посоката на вятъра и водните течения.

От украинска страна обаче твърдят, че това е дезинформация и че евентуално може да става дума руска операция за миниране на морския път от Одеса до Босфора, който да блокира доставките за Украйна по море.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре