Сега четете
Почитаме Св. мъченици Дария и Хрисант

Почитаме Св. мъченици Дария и Хрисант

Св. мъченици Дария и Хрисант са светци от тъмните години на гоненията срещу християните.

Хрисант бил младеж от богато семейство от Александрия, който бил пратен в Рим на обучение. Когато попаднал на Светото Евангелие, той разбрал в душата си, че в това слово се крие истината и станал убеден християнин. Скоро това се разчуло и в Рим разтревожен дошъл баща му. Той решил да ожени Хрисант за млада и красива езичница и така да прекрати увлечението му по християнството.Дария живеела в храма на Атина и била известна с красотата и добротата си. Тя веднага харесала Хрисант и направила всичко възможно да му угоди и да му се хареса, но сърцето му било пълно само с Божия любов. Той започнал да проповядва и на нея и тя станала също християнка. Когато се оженили, те си дали обет да служат само на Бог и да не познаят плътската любов.
Построили две къщи – в едната Дария приемала жени, а в другата Хрисант – само мъже. Влиянието им в Рим било голямо и не след дълго се разчуло. Те били изправени пред съда, но словата им обърнали съдията и жена му към християнството. Император Нумериан се ядосал и наредил страшни мъчения за двамата, които те преодолявали с лекота.
Дария и Хрисант били убити с камъни през 284 г. сл. Хр., а на мястото, където били погребани, е построена църква.
Найден е традиционно българско име, което също празнува имен ден на 19 март. Името означава „намерен”. Името Дария е персийско и означава „победител“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре