Цената на олиото няма да надвиши 8 лв. за литър, заяви Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса. В съседните държави Гърция и Румъния олиото е под 4 евро за литър. Ако търговците имат прекалено голямо желание да вдигат цената, пазарният механизъм ще сработи и ще започне масиран внос, обясни той.

“Имаше един момент, в който някои търговци се опитаха да изкарат по-голяма печалба. Олиото е нормално да поскъпва, но не с такива големи темпове. Покачването на цената може да бъде спряно с по-разумното пазаруване на гражданите – да си купят една бутилка. Колкото е по-малко търсенето, толкова по-бързо търговците ще върнат цените”, каза Васил Симов.

Производители декларират, че тяхната цена е 3 лв. за литър, каза изпълнителният директор на Софийската стокова борса. След това обаче олиото трябва да мине през търговци на едро, които слагат надбавка за транспорт, складови разходи, заплати и т. н. Така цената отива към 3,50-4,00 лв. Самите магазини също слагат надценка. В магазините цената на олиото не трябва да е по-висока от 4-5 лв. за литър, заяви Васил Симов.

Оказва се, че хората, които се биха за евтино олио от 2,99 лв. през уикенда са направили добра инвестиция като са купили по няколко стека. Същевременно според Симов мераците на търговците да вдигат цените може да бъдат спрени само с по-малко търсене от страна на потребителите. Това означава хората да купуват колкото им е необходимо – по една-две бутилки, а не да пълнят цели колички или големи торби.

Най-големият борсов пазар на олио е борсата в Ротердам. От 750 долара за тон преди войната сега цената на олиото на тази борса вече е 1100 долара за тон, каза Васил Симов. Това е повишение с около 46%. Цената на слънчогледа на борсата във Франция е нараснала с 30% от началото на войната в Украйна.

Поскъпването на олиото в България започна много преди войната. За 12-те месеца до края на февруари олиото и маслото в страната са поскъпнали с 29%, показват данни на Националния статистически институт. Това поскъпване е преди започването на войната в Украйна и съответно много преди резкия ръст на котировките на стоковите борси по света.