На фона на събитията в Украйна най-големият енергиен концерн в Германия E.ON обяви, че прекратява покупките на природен газ от руски компании. Това се казва в изявление, публикувано в сряда от главния изпълнителен директор на Леонард Бирнбаум, цитирано от ТАСС.

“Ние купуваме нашия газ от пазарите на едро в Европа. E.ON няма дългосрочни договори за доставка директно с производителите. Въпреки това, малко количество природен газ в нашето портфолио е закупено от търговските компании на Газпром в Европа”, се казва в съобщението.

“Заради войната в Украйна спряхме да купуваме нови обеми от тези компании. Руският пазар не е сред целевите ни региони”, се уточнява в изявлението.

От друга страна, E.ON смята за риск оценката на своя дял в газопровода “Северен поток” (Nord Stream AG) поради високата пазарна несигурност на фона на конфликта в Украйна. Това се посочва в годишния отчет на компанията, също цитиран от ТАСС.

“E.ON възприема главно рискове за стоковите пазари и свързаните с тях кредитни и ликвидни рискове, както и рискове от оценката на инвестициите, включително дела в Nord Stream AG, който е в активите на пенсионния фонд”, се казва в доклада.

По-рано E.ON се противопостави на искането на Полша да затвори газопровода “Северен поток” като възможна санкция срещу Русия във връзка с нейните действия в Украйна.

Газопроводът от Русия за Европа “Северен поток” с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. метра газ минава по дъното на Балтийско море от Виборг в Русия до Грайфсвалд в Германия. Операторът е Nord Stream AG, в който 51% са собственост на дъщерно дружество на Газпром, по 15,5% се държат от немските Wintershall Dea и E.ON, още по 9% от холандската N. V. Nederlandse Gasunie и френската Engie.

Междувременно Газпром съобщи, че продължава редовно да доставя руски газ за Европа през територията на Украйна, но заявките за транзит са намалели с почти 13%, каза пред репортери Сергей Куприянов, официален представител на холдинга.

Газпром доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в редовен режим, в съответствие със заявките на европейските потребители – 95 млн. куб. м на 16 март”, каза той.

Към вторник, 15 март, заявките възлизат на 109,6 милиона кубически метра. метра. Този обем съответства на доставки по дългосрочни резерви за транзит на газ през Украйна (около 109,5 милиона кубични метра на ден).

Също така, Газпром два поредни дни не е заявявал капацитет за изпомпване на газ за Германия през Полша през газопровода Ямал-Европа. Като цяло Европа напоследък значително увеличи покупките на газ от Русия на фона на покачващите се спот цени поради застудяванията, липсата на вятър, а също и поради влошаването на ситуацията в Украйна, отбеляза ТАСС.