Сега четете
Тунелите на метро станциите могат да се използват за евентуална заплаха

Тунелите на метро станциите могат да се използват за евентуална заплаха

Тунелите на метрото в София могат да бъдат използвани като убежище по време на война, като капацитетът им е 900 000 души. Това съобщи пред журналисти директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Убежищата на територията на България пък могат да поберат малко под 200 000 души.

Николов обаче обясни, че целта на тези убежища не е да приютят за постоянно хората, тъй като ще настъпи проблем с изхранването, а дадат временна защита на хората, докато не премине непосредствената опасност, като след това се пристъпи към евакуация. По негови думи подобни укрития има в голяма част от сградите, строени след 60-те години. Поради това той призова отговорниците за етажната собственост да почистят ходовете към тези помещения. На много места са усвоени като лични, където се съхраняват стари вещи.

Още един проблем е, че не се знае чия собственост са някои от убежищата – частна, общинска или държавна. Комисар Николов допусна, че част от обектите могат да бъдат предоставени на общините, които да ги отдават под наем, като по този начин се осигури поддръжката на помещенията. „Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние в момента“, уточни той.

Вижте и

Вчера от пожарната публикуваха списък на колективните средства за защита – скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние. Предоставена бе и информация за тяхното местонахождение. Днес Николов уточни, че този списък ще се актуализира на всеки две седмици.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре