Сега четете
Шествия за правата на жените в София и в други български градове

Шествия за правата на жените в София и в други български градове

В Международния ден на жената, за поредна година днес ще се проведат шествия за правата на жените в София и в други български градове. Тази година обаче основен фокус е противопоставянето на войната в Украйна, както и във всички други места по света, където в момента се водят военни действия. Изброяват се Йемен, Сирия, Палестина, Афганистан, Судан.Феминистки организации призовават всички да се солидаризират с обикновените хора, които понасят последствията от войните.

Отбелязването на този ден води началото си от 8 март 1857 година, когато в Ню Йорк се провеждат протестни митинги на жени, работещи в текстилни фабрики. Те настояват за намаляване на работното време и подобряване на условията им на труд.

По данни на КНСБ 165 години по-късно проблемите остават. Средната заплата на жените в България е с 265 лева по-ниска от тази на мъжете, а средната пенсия – със 129 лева. Данните бяха посочени от заместник-директора на Института за социални и синдикални изследвания Виолета Иванова. Според данните жените на ръководни позиции в България са едва 36,5 на сто, докато делът им в помощния и административния персонал е 74 процента. Ето какво мислят за това хората, с които разговаря репортерът Надежда Николова:

„Те са си равноправни на мъжете“

„Даже в много случаи според мен сме доста над мъжете. Имаме доста качества жените. Според мен навсякъде се вписваме“.

Вижте и

„Мисля, че България е все пак, която дава достатъчно добри възможности за развитие и за доказване и на жените, не само на мъжете. Гледах едни статистически данни от 2020 година, разликата в заплащането за едни и същи условия на труда е около 12 процента. Естествено, че трябва да се уеднаквят, жените са прекрасни, обичаме ви и това е“.

/снимка: архив БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре