Сега четете
Заради руската агресия: МС разреши бойна група от 1000 военни да брани НАТО

Заради руската агресия: МС разреши бойна група от 1000 военни да брани НАТО

/източник: News24ofia.eu / flagman.bg

Министерският съвет (МС) е разрешил участието на бойна група в състав до 1000 военнослужещи от състава на Въоръжените сили на Република България в „операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО“. Тя е за „защита на териториалната цялост на страните – членки на Алианса, съгласно плановете за отговор на НАТО“.

Това става ясно от правителствено Решение №108, гласувано на 2 март, показва справка на „Флагман“ в системата за правна информация на МС.

Бойците ни ще използват „необходимото им въоръжение, екипировка, бойна, спомагателна и специализирана техника“.

Групата от 1000 военни може да действа на териториите на страните – членки, както и у нас – „като част от силите на НАТО, изпълняващи дейности по усилена бдителност“.

Решението е на основание и на чл. 63, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили, който обосновава изпращането на военни зад граница във връзка със съюзническите ни задължения.

За сформирането на бойната група Министерският съвет се основава и на Декларацията на Народното събрание от 24 февруари „във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна“.

Вижте и

Правителственото решение предвижда, ако военнослужещите са на територията на друга държава, да получават съответните командировъчни дневни пари. Те започват от 41 евро за войниците и стигат до 45 евро за висшите офицери. Полагат се и допълнителни средства при определени обстоятелства.

Правителството възлага на министъра на отбраната или упълномощено от него длъжностно лице да сключва необходимите договорености относно осигуряване участието на българските военнослужещи, въоръжението, екипировката и техниката в операцията на НАТО.

В решението няма посочени конкретни времеви параметри за въпросната операция.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре