Парламентарната група на “Възраждане” иска проверка на запасите в държавния резерв. Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на Народното събрание и депутат от “Възраждане” Петър Петров, съобщава News24sofia.eu.

Той коментира, че са се породили съмнения дали държавният резерв е изцяло попълнен. Една от тях е заявената от премиера Кирил Петков готовност за изкупуване на пшеница, другата е заради медийни публикации за кражба на гориво от държавния резерв в Горна Оряховица.

От “Възраждане” настояват да се провери за възможността държавата да плаща на частни фирми за поддържане на запасите в резерва, а стоката да се продава на свободния пазар. Петров припомни също, че през ноември председателят на Държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” е бил сменен.

Темата е изключително важна, коментира депутатът. Именно за това считаме, че държавният резерв, като една агенция под прякото подчинение на Министерския съвет (МС), би следвало да осигурява запаси на стоки от първа необходимост в такова количество, което да гарантира спокойствие на българските граждани, аргументира се Петров.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов отговори на коментара на премиера Кирил Петков за срещата си с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Той каза, че срещата е била на 1 март по повод националния празник 3 март.

/източник: News24sofia.eu