Украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук в свое изявление, публикувано и във Фейсбук, заяви: „Снощи, в един и половина сутринта, получихме писмо от Руската федерация, в което те предложиха, предвид личното искане на френския президент Еманюел Макрон, да се обяви “режим на тишина” от 10 часа сутринта на 7 март като се отворят следните хуманитарни коридори:

 

От Киев към Гостомел, Раковка, Сосновка, Иванков, Орене, Чернобил, Гден, Гомел – с последващ въздушен транспорт до Руската федерация;

От Харков към Нехотеевка, Белгород (в Русия – бел.ред.) , по-нататък с жп или автомобилен транспорт;

От Суми към Суджа, Белгород (в Русия – бел.ред.), по-нататък с влак и кола.

По думите ѝ, “цивилните граждани няма да отидат в Беларус и след това да се качат на самолет за Русия”.

 

 

Същевременно съобщението на руските власти гласи следното:

 

“Днес от 10 ч. московско време е обявен „режим на тишина“ и се отварят шест хуманитарни коридора: един от Киев до град Гомел (Белоусия – бел.ред.); два от Мариупол до Запорожието и град Ростов на Дон (Русия); един от Харков до Белгород (Русия); два от Суми до Белгород и град Полтава (Североизточна Украйна)”. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Той добави, че подробна информация е била предварително предоставена на украинската страна, както и на съответните структури на ООН, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст.

 

Той отбеляза още, че по време на руските военни ще провеждат “непрекъснат обективен мониторинг на евакуацията с използване на безпилотни летателни апарати”.