Украинският град Херсон е превзет от руските войски тази нощ. Кметът на града призовава за хуманитарна помощ, както и за евакуация на ранените. Продължават и боевете за Харков, Русия е изпратила десантни части в града. На този фон президентът на Украйна Володимир Зеленски даде интервю за Ройтерс и CNN от таен бункер в Киев и отново призова света за помощ.

Повече от 20 души са загинали, а над 100 са пострадали при обстрела на втория по население град в Украйна – Харков. При една от атаките днес е поразена сградата на полицейско управление и на един от университетите в града. През нощта е имал десант на руски парашутисти. Според кмета на Харков обаче всички руски атаки са отблъснати. Местните жители още правят равносметка на жертвите след вчерашните удари.

„Ракети, 6 ракети прелетяха над мен, не видях останалите”, разказа жител на Харков.

„Обстрелват ни руснаците. Всички сме уплашени. Защо нас? Ние сме просто обикновени хора”, попита Светлана от Харков.

„Лавров и Путин са просто бандити. Трябва да бъдат изправени пред съда”, настоява Витали Рибас.

„Имаме ранени хора в болницата, защото мазето служи за бомбоубежище. Хората се криеха от обстрели на „миротворците”. Нека така ги наречем”, коментира директорът на болницата в Харков Едуард Руденко.

Удари е имало и срещу Житомир, в северозападната част на Украйна, на 120 км западно от Киев. При ракетен обстрел през нощта там са загинали най-малко четирима души. Според представители на местната власт загинали в Херсон са над 200 души. Кметът  призова правителството за помощ, като поиска спешно храна, лекарства и евакуация на ранените.

В интервю за Ройтерс и CNN, от тайна локация в Киев, Володимир Зеленски поиска НАТО да обяви зона, забранена за полети над Украйна.

„Аз говорих с президента Байдън много пъти. Благодаря му за всичко, направено дотук. Но те не ме слушаха. Не ми повярваха, когато им казах, че Украйна ще се бие. Ние ще се съпротивляваме повече от който и да е. Но сами срещу Русия няма да успеем. И когато казвам Русия, не говоря за народа на тази страна. Защото знам, че много руснаци ни подкрепят. Виждате, че излизат по площадите, за да протестират. И е много важно да не забравяте, че ако Украйна падне, тези войници ще са на вашите граници”, посочи украинският президент.

Зеленски заяви, че не може да комуникира със семейството си и не е виждал съпругата и трите си деца, откакто Русия започна инвазията в Украйна.

Притесненията на хората в Одеса са свързани с морето заради възможен руски десант. Вчера в село недалеч от града падна ракета, имаше и загинали. Тази сутрин също имаше ракетен обстрел в Болградска област, недалеч от молдовско-румънската граница. Според информацията има загинали хора и разрушения.