Сега четете
Шести ден от войната с Украйна руски конвой приближи Киев

Шести ден от войната с Украйна руски конвой приближи Киев

Шести ден от войната в Украйна – през изминалата нощ руски конвой от танкове и други бойни машини е приближил опасно близо до Киев. Южният град Херсон е под обсада. Президентът Володимир Зеленски призова за съдействие за затваряне на украинското въздушно пространство.

Поредна сутрин, в която Киев е огласен от сигнал за тревога. Сателитни снимки показват дълъг над 64-км руски военен конвой, разположен в непосредствена близост до украинската столица. Според украинската армия, руските войски са се прегрупирали и са струпали военна техника в няколко посоки – към Киев, Харков, Чернигов, Херсон, Мариупол. На беларуската граница са разположени и допълнителни наземни сили и хеликоптери.

И през тази нощ продължиха сраженията в Харков. Кметът съобщи, че градът е понесъл изключително сериозни поражения. Десетки са жертвите на руската инвазия, сред тях и деца.

„Преживяваме изключително трудни времена. Днешният ден ни показа, че това не е просто война, това е изтребление на украинския народ. За първи път в своята дълга история, Харков преживява подобно нещо. Удари, които са насочени срещу жилищна сгради и които убиват невинни граждани“, заяви кметът на на Харков Игор Терехов.

Тази сутрин ракета удари сградата на областната администрация. Взривени са електрически подстанции, които са довели до спирането на електричеството и водоснабдяването.

Руските войски са обградили град Херсон, в южна Украйна. Кметът на града съобщава, че руски войници са започнали изграждане на контролно-пропускателни пунктове на входовете. Предполага се, че градът, който е в близост до анексирания полуостров Крим, вече е под руски контрол. Разположеният на брега на река Днепър Херсон е ключов, тъй като е на пътя, който свързва Крим и Одеса.

В Чернигов, в северната част на страната, тази нощ за убити 70 украински военни. Градът е бил подложен на масиран обстрел. Разчистването на отломките и издирването на оцелели продължава.

Вижте и

След като подписа заявление за членство в ЕС, Володимир Зеленски призова за затваряне на въздушното пространство на Украйна за руски самолети и хеликоптери. Той обвини Русия във военни престъпления.

„Злото, което се е въоръжило с ракети, бомби и артилерия, трябва да бъде спряно незабавно. Трябва да бъде унищожено икономически.. За да покажем, че човечеството може да се отбранява, трябва да помислим за пълно затваряне на въздушното пространство за руски ракети, самолети и хеликоптери“, апелира президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Мирните преговори между украинската и руската страна в Беларус, завършиха без съществен резултат. Двете страни се договориха да се срещнат отново след няколко дни

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре