Сега четете
Експерт-криминалист обобщава в книга методите на идентификация по признаците на външността на човека

Експерт-криминалист обобщава в книга методите на идентификация по признаците на външността на човека

Новото попълнение в областта на криминалистичната литература е книгата „Идентификация на човек по признаците на външността му“ на д-р Пламен Митев.  Изследването е уникално по рода си у нас. „В българската криминалистическа литература тази тема не е развивана в детайли досега. В учебниците са обхванати общи положения, а не цялото учение“, коментира д-р Митев. В този труд се представят систематично всички актуални възможности, в това число и технически, за идентификация на човека по неговите общофизически, анатомични и функционални признаци.

Върху книгата д-р Митев е работил 4 години, като е представил подробно не само теоретични постановки, но и наблюдения от богатия си практически опит. „Разследвал съм както битови престъпления, така и  тежки криминални – от кражби до убийства, участвам в съдебно-криминални експертизи“, споделя опита си д-р Митев.

Книгата е предназначена основно за експерти-криминалисти и вещи лица; разследващи и оперативно-издирвателни органи; юристи в областта на наказателното правораздаване; за студенти от юридическите факултети и курсанти от Академията на МВР. „Реших че българската криминология има нужда от такъв труд – практически насочен, който може да се ползва както от колеги, така и от вещи лица“, посочва авторът.

Представени са методиките и съвременните технически и софтуерни средства за изготвянето на словесни описания на издирвани от МВР лица и идентифициране на трупове с неустановена самоличност.  Също и извършването на идентификационни криминалистични изследвания в областта на портретните експертизи. В тази насока са разгледани и възможностите на биометричните автоматизирани системи.

В изданието подробно са разгледани теорията за идентификация на човек по признаците на външния му вид, криминалистическото учение за признаците на външния вид на човека – словесен портрет, общофизически и анатомични признаци на външния вид на човека, функционалните признаци външния вид на човека, възможностите за промяна на признаците на външния вид на човека и тяхното влияние при идентифицирането на лицата, разпознаване на лице в процеса на разследване и разкриване на престъпленията и др

Авторът д-р Пламен Митeв от 2003 г. и понастоящем работи в системата на МВР. Притежава богат практически опит като експерт-криминалист, има и редица специализации в областта на съдебните експертизи. Завършва и „Психология“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. През 2019 г. защитава дисертационен труд в областта на лицевата идентификация. Научните му интереси са насочени към криминалистическата техника и изследването на различни видове комуникационни устройства за нуждите на разкриването и разследването на престъпления.

Вижте и

На 25 март стартира дистанционен практико-приложен курс (общо 60 часа) по „Видео анализ и лицева идентификация“ към Варненския свободен университет. Курсът ще бъде воден от д-р Пламен Митев и доцент Людмил Георгиев. Подробна информация за курса може да се намери на сайта на ВСУ.

Автор: Мирослав Дечев

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре