Цената на оранжерийни те домати се вдигна през миналата седмица с 8,2% до 3,04 лв., а оранжерийните краставици поевтиняха с 1,2% до 4,85 лв. за килограм. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържата се повиши с 0,57%. От началото на годината поскъпването на храните да едро е 5,38%.

За сравнение преди година, в средата на февруари, индексът бе с близо 26 на сто процента по-ниско.

Цената на червените чушки се е вдигнала с 16,1 на сто до 3,11 лв. за кг, а морковите са поскъпнали със 9,6% и са се търгували по 1,03 лв. за кг. Картофите са поевтинели с 4,6% и са се продавали по 0,83 лв. за кг.

Портокалите са били с 4,5% по-висока цена – 1,63 лв. за кг. Ябълките са поскъпнали с 2,4% и са се продавали по

1,28 лв. за кг., а бананите – с 1,3% и са се купували по 2,37 лв. за кг.

Кравето сирене е поскъпнало с 1,4% до 8,65 лв. за кг, а кашкавалът тип “Витоша” – с 1% до 13,66 лв. на кг. Олиото е повишило цената си с 0,9 на сто и се е търгувало средно по 3,47 лв. за литър. Пилешкото месо е поскъпнало с 2,9% и се е търгувало средно по 4,63 лв. за кг. Захарта е прибавила 2,4% и се е продавала по 1,70 лв. за кг. Цената на ориза е нараснала с 1,3% до 2,30 лв. за кг. Яйцата са се продавали средно по 23 ст. за брой.

 

Оригинал на публикацията: в. Дума