Сега четете
Президента Радев:Към момента няма пряка военна заплаха за България

Президента Радев:Към момента няма пряка военна заплаха за България

Президентът Румен Радев определи военната операция на Русия в Украйна като недопустима.“В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства за нанасяне на удари по критични инфраструктури на цялата територия на Украйна, което е абсолютно недопустимо. Недопустимо е в 21-и век в Европа да летят бомбардировачи и да нанасят удари по съседна държава. Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има рискове“, каза Радев.

Рано тази сутрин държавният глава свика спешна среща на държавните институции във връзка с военните действия в Украйна. В нея участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, ресорни министри от кабинета, и членове на ръководствата на службите и на Българската армия.

Президентът увери, че ще се работи и за евакуацията на сънародниците ни там. Броят на хората, които са поискали да бъдат евакуирани от Украйна до приключването на заседанието при президента, надхвърля 4000, обяви Румен Радев. Той увери, че България ще предостави убежище и на украински граждани, търсещи защита.

„Искам да се обърна към всички българи в Украйна и всички украински граждани, търсещи убежище – отворени сме. Ще направим всичко възможно по един безопасен начин да ги транспортираме до България и тук ще им окажем помощ“, каза Румен Радев.

След срещата държавният глава изтъкна, че България оценява рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. Търсят се всички възможни варианти да няма прекъсване на енергийните доставки на газ, петрол, храни и стоки от първа необходимост, които ни касаят.

Вижте и

Работи по всякакви алтернативни трасета за доставки, предприемат се и дейности за защита на киберсигурността у нас.

България ще работи активно за своята защита, в ход са консултации в рамките на НАТО, каза още Радев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре