Сега четете
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:НАТО няма да влезе във война с Русия, ако не нападне страна от Алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:НАТО няма да влезе във война с Русия, ако не нападне страна от Алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес на пресконференция в Брюксел, че Алиансът не се готви за война с Русия, но е свикал утре виртуална среща на високо равнище, за да се координира колективен отговор  срещу руското нашествие в Украйна.

Той одобри сдържаността на Украйна пред руските провокации и изрази „солидарност с украинския народ и неговото правителство“. Страните от НАТО ще продължат да доставят въоръжение и други помощи на Украйна, но няма да изпратят войски на терен. Ако обаче някоя от тях бъде нападната, НАТО ще приложи своята клауза за колективна отбрана.

„Имаме в бойна готовност повече от 100 съюзнически изтребителя и над 120 кораба от крайния Север до Средиземно море“, каза Столтенберг. Той определи сегашната криза като „най-опасния момент за европейската сигурност от поколения“.

Призоваваме Русия незабавно да прекрати военните си действия и да изтегли всички свои сили от и около Украйна, да спазва изцяло международното хуманитарно право и да позволи безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ за всички нуждаещи се. Решително осъждаме Русия, че призна отцепническите области в Източна Украйна. Това допълнително нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и противоречи на споразуменията от Минск, подписани и от Русия. Съюзниците никога няма да приемат това незаконно признаване, се допълва в изявлението.

Вижте и

Руските ръководители трябва да понесат пълна отговорност за последствията от своите действия. Русия ще плати много висока икономическа и политическа цена, се посочва в текста.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре