Сега четете
БГ доматът идва на 7лв. за Великден

БГ доматът идва на 7лв. за Великден

Родният домат идва на пазара малко преди Великден на цена от 6-7 лева за килограм.

Това съобщиха пред „Телеграф“ производители на оранжерийни зеленчуци.

Цената ще бъде с около лев и петдесет нагоре спрямо миналата година заради поскъпването на тока, природния газ, горивата, торовете и различни консумативи.

На пазара вече могат да се видят и български краставици. Те се продават на цена между 5,50 и 6 лева за килограм.

Забавяне

Производители съобщиха, че тази година излизането на оранжерийната продукция ще се забави. Много големи производители залагат по-късно културите в оранжериите, за да хванат по-топлото време и да си спестят разходи за отопление. Така тяхната продукция ще се застъпи с излизането на пазара на зеленчуците от по-малките оранжерии и конкуренцията може да доведе до потискане на цените. Но всичко в крайна сметка зависи най-вече от цените на вносния зарзават.

Проблемите от години са едни и същи и не се оправят, даже се задълбочават сега с по-скъпия ток и горива, коментира Веселин Велев, производител от Куртово Конаре, който има 50 декара оранжерии с домати и краставици.

Сметки

Януари тази година сметката му за природен газ е над 60 000 лева. Минали години за същия месец е плащал по 15-20 хил. лева. Токът му за януари пък е 18-19 хил. лева. Досега е плащал най-много по 3-4, максимум 5 хил. лева. След приспадане на компенсациите от държавата платил чисто 13 000 лева за електричество. Освен с газ отоплява оранжериите и с дърва. Цената им също скочила от 50 на 100 лева на кубик. За едно денонощие отиват по един тир с 60 кубика.

За разлика от мнозина свои колеги, които оставили оранжерииси празни заради непосилните разходи, той заложил толкова разсади, колкото и предишни години. Вече бере и продава краставици на пазара на цена 4,20 лева за килограм на едро. Тази цена е отпреди пет дни. Колко ще плати крайният потребител, зависи от това през колко прекупвачи ще мине стоката. Но като цяло всички посредници си слагат надценка от общо1,20-1,30 лева за килограм. Така до крайния клиент краставиците стигат на цена 5,50-6 лева за кг. Предходни години те стрували с 1-1,50 лева по-малко.

Прогноза

Първите български домати се очаква да се появят няколко седмици преди Великден, в края на март – началото на април. Очаква се цената им да бъде 6-7 лева за килограм за краен клиент, обясни Велев. Преди килото е вървяло по максимум 5,50-6 лева. „Причината е, че освен горивата всеки един материал и суровина, които купувам, са поскъпнали. Ако един килограм тор е бил 2,50 лева, сега е 3,20-3,50 лева. Ако поцинкованата тел е била примерно по 2 лева за кг, сега е по 2,40 лева. Няма как и цените на зеленчуците да не се вдигнат. Но цената от 6 лева ще бъде само в началото. Всеки ден цената пада с по 10 ст. на кг“, каза още производителят.

Въпреки високите си стойности обаче българската краставица се търси. „Предлагането е по-малко, а и животът продължава, нали трябва да се храним. Предполага се, че и заплатите се вдигат. От основните неща като хляб, плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти не може да се лишим“, казва Велев.

Нагоре

Три и половина по-високи сметки за газ и четворни сметки за ток плаща и Йордан Балабанов, който има оранжерии в Първомай. По думите му първите български оранжерийни плодове и зеленчуци е трябвало да излязат на пазара още януари. Но много производители едва сега залагат семената за пролетнолятна реколта, за да избегнат отоплението. Някои стопани дори ще оставят тази година оранжериите си празни. Други пък ще заложат до 60-70% от капацитета. Въпреки това дори празните оранжерии имат нужда от отопление, особено в обилен снеговалеж, за да не се срутят, тъй като затопленият въздух топи натрупалия по стъклата сняг.

По думите на Балабанов цените на доматите ще зависят от вноса. Родните производители продават поскъпо спрямо цените на чуждестранната продукция. Според него все още не се знае колко ще излезе себестойността на родния зарзават, тъй като преди това трябва да се види колко е реколтата и да се раздели на разходите. Продукцията на големите оранжерии ще излезе на пазара основно през април и така ще се застъпи с тази на малките производители по селата, каза още Балабанов. По думите му това може да натисне цените надолу.

Вижте и

***

Салатите средно с 50 ст. отгоре

Зелените салати също ще бъдат на по-високи цени, средно с 50 ст. до лев нагоре, съобщи производителят на плодове и зеленчуци от Пловдивско Красимир Кумчев. Той пусна снимки във Фейсбук как залага тазгодишната продукция в неотопляеми полиетиленови оранжерии. Продукцията ще се появи на пазара към края на април, като салати ще се берат до края на юни. Цените ще бъдат между 2 и 3 лева на брой. За сравнение, преди къдравата салата била по 2 лева. Причина за поскъпването са по-високите цени на торовете, препаратите, горивата и работната ръка.

***

Заради държавни помощи вносните са по-евтини

Целогодишно има много голям внос, като краставиците, доматите, чушките идват основно от Гърция, Турция, Македония и Албания, коментира Веселин Велев. Цените на вносния зеленчук са много ниски. За да си позволят търговците да ги свалят с по 1-1,50 лева под нашите цени, да си платят транспорта и пак да имат печалба, чуждите производители получават голяма помощ от тяхната държава, добави той.

Велев изрази разочарование, че родните производители още не са получили обещаната помощ от държавата.

„Обещаният бюджет е за 3,5 млн. лв., но още не могат да кажат на декар ли ще е, на стопанска единица ли. Не сме получили нито стотинка, а сметките ни за ток и газ си идват. Ако не ги платим, дърпат шалтера и казват – оправяйте се! В същото време оранжериите ни работят, плащаме заплати на хората, нямаме задължения към никого. Проблемите не са от вчера и не се оправят, даже се задълбочават“, коментира още Велев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре