Сега четете
Спряха евро субсидиите на 2300 производители на картофи

Спряха евро субсидиите на 2300 производители на картофи

Производителите на картофи са лишени от обвързано подпомагане с европейски субсидии в новата Обща селскостопанска политика. Това обрича над 2300 картофопроизводители и техните семейства да останат без работа, препитание и доходи.

Българският потребител пък ще бъде изцяло лишен от картофи родно производство. За това алармира председателят на браншовата асоциация Тодор Джиков. Той предупреди, че ако правителството и в частност премиерът Кирил Петков не обърнат внимание на проблема, ще започнат протести в цялата страна. Производството на картофи в Пловдивска област е както в равнинната част, така и в Родопите.
Джиков обвинява всички български представители и евродепутати с отношение към сектор „Земеделие“ в европейските институции, че не са защитили българския интерес, и настоява за тяхното отзоваване. Браншът настоява България да защити пред Брюксел оставането на европейските субсидии за трапезни картофи. „Българският сладък картоф е заплашен от изчезване заради безхаберието на чиновниците в Министерството на земеделието, които лобират за други страни в Общата селскостопанска политика, и твърдят, че има свръхпроизводство у нас“, подчерта Джиков.
Той се възмущава, че от страна на Министерството на земеделието вече 7 месеца се мълчи по проблема. „Няма никакви разяснения, няма анализи, няма разработени алтернативни варианти за земеделците, няма никакъв екшън план и стратегия“, подчерта Тодор Джиков. През цялото време има само смазваща конкуренция на родния пазар от високосубсидирани картофи от Германия, Полша и Франция. Те са на себестойност, за която ние само можем да мечтаем, а виновни няма, допълни той.
От Министерството на земеделието реагираха мигновено и поканиха на среща представители на Националната асоциация на картофопроизводителите. Министър Иван Иванов и заместникът му Иван Кръстанов увериха фермерите, че държавата ще използва всички възможности, за да защити българските производители. От ведомството бе поет ангажимент, че ще се положат всички усилия трапезните картофи да бъдат включени, като допустими за подпомагане с обвързана подкрепа в рамките на Стратегическия план.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре