Сега четете
Румяна Попова:Много жалко, че не оценяваме фолклора за съжаление е точно така!

Румяна Попова:Много жалко, че не оценяваме фолклора за съжаление е точно така!

Румяна Попова е популярна българска народна певица. Изпълнява еднакво добре автентични народни песни от всички фолклорни области, както и авторски композиции на фолклорна основа.Румяна Попова винаги е настоявала, че трябва да се пишат нови авторски македонски песни, за да се запазят живи традициите.

За нея специалистите казват: „Има теми, които винаги ще вълнуват умовете ни. Има песни, които винаги ще се слушат. Има певци, които винаги ще докосват сърцата ни. Есенция на всичко това е Румяна Попова – сладкодумният разказвач за македонските неволи и радости.“

Последователно работи като певица в ДАНПТ „Пирин“ – Благоевград и като солистка в оркестъра при РТЦ – Благоевград. Дълги години работи като преподавател по народно пеене в Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград. През 2004 г. на ХІІ международен фестивал за авторска македонска музика „Пирин фолк“ – Сандански (където певицата има множество участия), Румяна Попова бива отличена с три награди – на телевизионните зрители, на генералния спонсор „Винпром-Карнобат“ и с връчваната за първи път награда на Министерството на културата. През 2006 изнася самостоятелен рецитал на същия международен форум, а през 2007 открива и закрива фестивала с изпълнение на химна на престижния форум „Добре дошли в Сандански, приятели“ по аранжимент на Александър Попов.

Талантът ѝ е оценен и извън границите на България – печели награди на престижни форуми в Северна Македония – „Охрид фест – Охридски трубадури“, „Рост фест“ и „Прилеп фест“.

От 13 ноември 2005 г. песните от музикалния ѝ албум „Песен моя, македонска“ са във фонда на Калифорнийския университет.

Твоята песен последна се казва „Снощи си Дойдох мамо“, да разкажеш нещо за нея?

Това е песен ,която до сега няма запис, и е песен от региона на град Банско.Мои колеги, които сме близки ми я казаха. Бяхме в едно заведение в Банско, те ми я предложиха и заедно със Сашко Велков аранжорът  направихме тази песен. Още от самото чуване от музикантите ме грабна и мисля, че се хареса на моята публика. Клипът го направихме заедно със Ненчо Касъмов на едно място, около Сливница един комплекс с калени къщи и интересно се получи видео версията.

Подготвяш ли нещо ново  за в бъдеще?

Ами да, аз направих скоро мой youtube канал, и съм направила  три нови клипа. Едната е авторска, а другите две песни са народни. Едната от тях засега не е правена и няма запис, бих казала че е на  по-много тежка тематика и ще ги пусна в канала. Надявам се да бъдат излъчени и по „Фен Фолк ТВ“. Единият от клиповете е заснет в Троянският Манастир, където трудно се пускат хора да снимат, даже никой не е снимал до сега на това много красиво и уникално място.

Ти си дълги години на сцена, трудно ли е в днешно време да се издава фолклор?

Ами изключително  трудно е в бранша фолклор! При нас нещата седят по друг начин от поп-фолка! При него пътят е прокаран и има работа.

Така наречените поп-фолк клубове, а при нас е съвсем различно не получаваме такива големи хонорари, особено по –време на пандемията. Сами се продуцираме, сами трябва да наливаме пари, за да издаваме нови неща, и да правим записи. Хората, като че ли са склонни да дадат един хонорар от пет, или шест хиляди лева на един поп-фолк изпълнител, но за фолклорът никога такива пари няма да се извадят, защото според хората тази музика е по-евтина .

От много малка се занимавам с изкуство завършила съм музикално училище, след това университет музикална педагогика. Дълги години съм се подготвяла за това нещо и съм работила, за да постигна това ниво. В един момент  ти казват стоп и е много жалко, че не оценяваме фолклора…..за съжаление е точно така!

Мислила ли си да правиш някога концерт ?

За тази цел отново трябват средства . Преди време се бях засилила да направя един концерт  в зала 1 на „НДК“, но не ми достигнаха средствата, и не можах да намеря пари и се отказах.В момента нямам договор с музикална компания, но продължавам  да работя със „Фен Тв“ ,и ми е много трудно за оцеляване.

Какво ти е мнението  за изпълнители, който са пели поп-фолк, а сега пеят народни песни ?

Няма нищо лошо в това да се пее поп-фолк и фолклор. Напротив във съседните държави напри мерно в Сърбия поп-фолк певците им изпълняват и техните фолклори  стига да могат да го правят добре. Тука при нас се случват тези неща със изпълнители, които на времето са пели поп-фолк, защото са могли да се събличат. Те са били по-млади и са ги приемали по добре. Стигнали са до една възраст по-голяма и сега не могат да си позволят да пеят по-разголени. Според мен те не харесват фолклора ,а е въпрос на оцеляване и се принудени да го изпълняват.

Какво правиш през свободното си време ?

През тази пандемия почти нещо не правя седя си в къщи и чакам да премине .

Миналата зима правех записи подбирах песни. После снимах клипове. Тази зима ,която отминава нищо не съм правила. Имам идея, няколко песни да направя.

Другото което правя е се обучавам маркетингово .Заедно със дъщеря ми записах един курс по дигитален маркетинг, за да мога сама да си управлявам нещата. Интересувам се от социалните мрежи. В България всичко е на обратно и ние изпълнителите трябва да се грижим за нашата продукция и разпространение.

Разчиташ ли на продуценти или на спонсорство на хора за по –големи мащабни проекти като правиш?

Разчитала съм на продуцентите, които  са ми били „Диапазон Рекърдс“ Ненчо Касъмов и Виктор Касъмов „Ара Мюзик“, но последните ми албуми съм си ги продуцирала изцяло сама. Никога не съм търсила спонсори, но сега може да се наложи. Искам да направя един проект за каналът ми и ще се наложи някой да го финансира това лято.

Вижте и

Какво трябва да притежава един човек според теб да стане фолклорен изпълнител ,освен глас, за да представя на високо ниво народната музика?

Аз като човек, който съм  музикант и съм била преподавател в музикалната паралелка в Благоевград ,първото нещо , което трябва да има човек е музикална дарба. Да има красив тембър на гласа, добра орнаментика, а другото нещо което трябва да има е страшно мислене какво иска да постигне и да има силната амбиция да си постави цели, а не мечти. В живота никой няма нищо да направи за теб, ако ти не го направиш.

Дуети ще правиш ли скоро?

Последният  дует, който направих беше с мега звездата на Сърбия Мирослав Илич. Песента се казва „Нечу да живим без тебе„. Песента се превърна в хит и за мен е чест ,че този човек се съгласи да направим  дует, защото той  има един дует със Снежана Джурисич и два с Лепа Брена в Сърбия. Той не е правил други дуети  в музикалната си кариера.

Аз имам и дуети с македонски изпълнители, които са най- добрите в Македония Наум Петрески, Йордан Митев и Златко Миладиновски. От тук нататък бих направила дует с някой изпълнител, който е също на такова ниво като тях .

Имаш ли приятели в твоят бранш, какви  са отношенията между колегите?

С колегите с които съм общувала през годините, мога да кажа, че са ми приятели .

Срещаме се, чуваме се по-телефона, имам даже приятели и от поп-фолка .

Аз не съм такъв човек, който да каже този изпълнява такъв стил музика, и аз сега няма да го обичам ! Той така е решил, каква музика да изпълнява, която ще му носи доходи.За мен е важно да са човеци и да се уважаваме.

Никола Тодоров

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре