Сиренето стигна рекордна цена в голяма търговска верига в Пловдив. Най-скъпото, което се води “фермерско”, е овче и струва 23.49 лв. за килограм. Производство е на мандра Ведраре в едноименното карловско село. Кравето сирене „Пършевица”, което се произвежда от председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, е с цена 21.29 лв./кг. По-евтино – срещу 15.99 лв., се предлагат сирената „Саяна”, „Белиса” и „Мероне”. Всички сирена са насипни, от витрина, което предполага, че ако са опаковани, ще струват по-скъпо.

Като всяка друга стока – по пътя от производителя до крайния потребител, цената на сиренето скача двойно и тройно. По последни данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища кравето сирене на едро се предлага средно за 8.51 лв./кг.
“Колеги, спим непробуден зимен сън!!!” Това е написал в социалните мрежи животновъд и е приложил снимки на скъпите сирена. В различните райони на страната изкупната цена на млякото – краве, овче и козе, е в широк диапазон – от 50 ст. до 1.50 лв. за литър. От бранша коментират, че най-ощетени отново са фермерите, чиято суровина се изкупува за жълти стотинки, а крайните продукти в магазина са на космически цени.