Сега четете
Общини и експерти смятат, че е дошъл моментът за финансова децентрализация

Общини и експерти смятат, че е дошъл моментът за финансова децентрализация

Българските общини са готови за финансова децентрализация, твърдят експерти и представители на местните власти. Според тях реформата по прехвърлянето на 2% от данъка общ доход към общините може да започне още тази година и да се реализира в бюджета за 2023 година.

Моментът за финансовата децентрализация на общините, за която се говори от години е назрял. Подобна схема би позволила на местните власти да финансират собствени проекти, да се конкурират за потенциални инвеститори, както и би подобрила предвидимостта на средствата и разпределянето им по приоритети, казва Донка Михайлова, кмет на община Троян.

„Идват пари за образование в общинската касичка, ние ги даваме за образование. Идват пари за читалища, за музеи, за пътища, ние ги насочваме натам, а в същото време в тази община може би хората имат най сериозна потребност да бъдат подобрени здравните услуги.“

Споделянето на приходите от подоходния данък би насочило към общините около 850 милиона лева годишно, изчисляват от Института за пазарна икономика. Според Лъчезар Богданов има разлика в това общините да получават парите от държавата и това да има модел, който да им гарантира предвидимост.

Вижте и

„Парите може да са същите като сума, тоест ако ние в ретроспекция направим сметки и кажем, да де ама то и досега правителството отпускаше на общините за какво ли не постоянно,. Да, но ги отпускаше ад хок, отпускаше ги в последния момент и ги отпускаше при някаква спешност.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре