Сега четете
На 18 февруари се навършват 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски!

На 18 февруари се навършват 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски!

На 18 февруари се навършват 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски!

Днес е един от най-мрачните дни в историята ни. Ден, обагрен с мъка по непрежалима загуба. Денят, в който губим един от най-чистите, смелите, прозорливите и отдадени синове на нашата родина – Апостола на българската свобода Васил Левски. Героят с човешки лик, обагрил битието си със себеотрицание и саможертва, чийто въжделения достигат границите на една бъдеща по-съвършена епоха. За Дякона не можем да говорим в минало време, тъй като заветите му, надхвърлят тленноста. Героичен е целият му живот. Обикновен и възвисен, незабележим и величав, тих и могъщ.

Епохите в човешката история идват и отминават, хора се раждат и умират, но времето и историята винаги ще помнят безсмъртната личност на Апостола на българската свобода, най-ярката звезда в нашата история. За него е казано много и много е написано, но личността му остава необятна, а делото му – изпълнено с нечовешка сила. И днес думите му звучат реалистично и съвременно, а поетите и писателите са оставили безброй легенди, стихотворения и истории, впрегнали са най-силните си думи на вълнение, страхопочитание и патриотична гордост.

И до ден днешен Левски служи като неувяхващ пример за доблест и нравствена чистота – той е живо доказателство за безсилието на тираните, за неразрушимото достойнство на човека. Защото какво печели тиранинът, ако една земя след 500 години на робство и унижение ражда не народ от роби, а мъже като Васил Левски, Г.С. Раковски, Л. Каравелов, Христо Ботев, П. Хитов, Ф.Тотю, Ст.Караджа, Х.Димитър, Ангел Кънчев, Панайот Волов, Георги Бенковски, Райна Попгеоргиева, Бачо Киро Петров, Тодор Каблешков, Иларион Драгостинов и всички загинали в борбата срещу поробителя.

“Отче, нищо няма що да кажа, защото никого не съм убил и никого не съм ограбил за лична полза. Ако служенето на народа е грях, то не искам прошка и от Бога.”

Вижте и

Обесен бе, но нивга не умря!

Поклон доземи, Апостоле!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре