България ще трябва тепърва да изгради доверие у европейските си партньори, за да влезе в шенгенското простраснство. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте.

По думите му България номинално е изпълнила изискванията за вход в шенгенското пространство, но не и ефективно – трябва реално да се спре контрабандата и да се подобри контрола по границата ни.

“Нямат ни доверие, защото се оказва, че през годините много от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали. Сега трябва да изградим и да покажем доверие. Новото българско правителство ще покаже, че прави това, което обещава.” – заяви Петков.

Той е обещал, че ще правителството ще започне сериозен диалог по темата и ще работи приоритетно в сферите, в които партньорите ни виждат дефицити.

Министър-председателят е втори ден в Брюксел, където участва в среща на върха на европейските лидери, посветена на кризата с Украйна. По време на визитата си Кирил Петков проведе и множество двустранни срещи.

Снощи той е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. Обсъдени са възможностите за сътрудничество в сферата на жп-транспорта и строежа на магистрали.

Кирил Петков е провел разговор и с президента на Египет, който е проявил интерес към българското производство в сферата на отбранителната индустрия. Двамата са обсъдили възможността България да продава от производството си на Египет без посредници. От своя страна египетския президент е заявил, че страната му може да предостави на България втечнен газ.