Сега четете
Донецк и Луганск нареждат спешна евакуация на 700 000 цивилни

Донецк и Луганск нареждат спешна евакуация на 700 000 цивилни

Сутринта на 16 февруари светът въздъхна с облекчение, мислейки, че войната е избегната и че кризата около Донбас и Украйна, която пряко засяга Европа и Русия, е преодоляна в резултат на дипломатически действия, но вечерта от 18 февруари ситуацията на терен отново ескалира. Европа е на ръба на голяма война, за първи път от края на Втората световна война. Барабаните на войната бият все по-силно в Донбас и Украйна.

Photo via https://twitter.com/ASLuhn/status/1494716355270041603

Днес президентите на Донецката Народна Република и Луганската Народна Република, Пушилин и Пасечник, разпоредиха незабавна масова евакуация на цивилни от републиките на руска територия в Ростовска област. Според Ройтерс ще бъдат евакуирани 700 000 души, предимно деца, жени, възрастни и немощни. Сирените се чуват постоянно в Донецк и Луганск, както по време на ожесточените сблъсъци през 2014 и 2015 г.

Колони от автобуси и превозни средства с бежанци вече чакат на граничните пунктове между Русия и Донбас, за да влязат в Русия. Пушилин и Пасечник заявиха на спешна пресконференция днес, че имат информация, получена от разузнавателните служби, че украинският президент Зеленски ще нареди на украинската армия да започне военна операция за превземане на Донбас. „От днес, 18 февруари, е организирано масово централизирано заминаване на населението в Руската федерация. На първо място, на евакуация подлежат жени, деца и възрастни хора.

Молим ви да се вслушате и да вземете правилното решение. Временното напускане ще спаси живота и здравето на Вас и Вашите близки. По споразумение с ръководството на Руската федерация в Ростовска област са готови места за приемане и настаняване на нашите граждани. Евакуираните ще бъдат снабдени с всичко необходимо. Създадени са всички условия за бърз преход на пунктовете. Ръководителите на предприятия и институции трябва да организират заминаването на семействата на служителите.

Щабът на териториалната отбрана – осигурява транспорт за евакуация на цивилни.“ – официални изявления на президентите на Донецката народна република и Луганската народна република Пушилин и Пасечник. „Киев може всеки момент да започне пълномащабна атака срещу Донбас, ситуацията е критична. „За съжаление ситуацията в Донбас води до война“, каза днес президентът на Донецката народна република Пушилин. Отношението на Киев към населението на Донбас е геноцид, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на канала НТВ.

„Сега западните партньори си позволяват да се съмняват, като Псаки и, за съжаление, много други, дори държавни глави, че ситуацията там не е това, за което говорим: че там няма масови гробове или може да е фалшив, че ситуацията там не прилича на геноцид, не, всъщност не прилича на геноцид, това е геноцид, естествено”, каза Захарова. Тези дни президентът на Украйна Зеленски каза: „Минските споразумения са средно посредствен документ, защото не решават всички въпроси на Украйна.

Вижте и

Няма да влизаме в преки преговори с Донецк и Луганск, това е безсмислено.“ Лидерът на комунистическата партия Генадий Зюганов каза, че Путин може да вземе важно решение за Донбас на 20 февруари. Той призова всички руснаци в понеделник  да следят внимателно ситуацията и да очакват новини. Цялото внимание на света и световната общественост в момента е насочено към Донбас и Украйна, в очакване на разрешаване на ситуацията.

За съжаление ситуацията в Донбас е на ръба на ескалация. Последните сигнали и новини, идващи от там, са тревожни. Войната чука на вратата на Донбас. Това ще доведе до голяма война между Русия и Украйна, като освен Украйна и Русия големи щети ще понесе и Европа. Печалби ще имат само САЩ и Великобритания.

Автор на статията: Дарко Тодоровски 
Магистър по международни отношения и военен анализатор

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре