Сега четете
Пътят на жабите пътешественици или как да опазим уникалната световна миграция

Пътят на жабите пътешественици или как да опазим уникалната световна миграция

Пътят на жабите пътешественици или как да опазим уникалната световна миграция
Гости в рубриката за околна среда са Силвия Арангелова – главен специалист по туризма в Дирекцията на природен парк Витоша и д-р Емилия Вачева: учен херпетолог от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН
Водещ е д-р Десислава Алексова
Опазването на защитена местност „Мухалница”, популярна като Жабешкото блато, е важна природозащитна кауза, включваща различни природозащитни инициативи, консервационни дейности и събитийни прояви, в сътрудничество между Община Ботевград, Национален Природонаучен музей, Институт за биоразнообразие и екосистемни изследвания, Асоциация на парковете в България и Българска фондация „Биоразнообразие”. Дейностите през последните 5 години включват експертни срещи, ежегодно почистване на района, образователни, занимателни и консервационни дейности.
По инициатива на д-р Десислава Алексова през 2018 г. за първи път се провежда Ден на Жабешкото блато. Двете със Силвия Арангелова разработват концепция за празника, която допълват и обогатяват, а община Ботевград включва празника в събитийния си календар.
Кампанията за опазването на Мухалница беше сред номинираните участници в категория по време на Годишните награди за биоразнообразие и климат 2020. По време на официалната церемония, организирана от Българска фондация „Биоразнообразие”, която се проведе на 22 октомври 2020 г. в гр. София, д-р Десислава Алексова и г-жа Силвия Арангелова получиха Грамота от името на Асоциация на парковете в България, която беше посветена символично на д-р Владимир Бешков, откривател на уникалната миграция.
В интерюто с д-р Алексова гостите разказват за вида планинска жаба, какво представлява миграцията и защо е уникална, предприетите инициативи до момента за опазване и популяризиране на световния феномен, които могат да послужат като добра практика за работа на общностен принцип и опазване на други защитени територии и видове в България.
Дата: 16.02.2022 г.
Час: 11.00 ч.
Рубрика: Околна среда
Тема: Пътят на жабите
Пълното видео гледайте тук: 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре