Имаме невероятно големи язви в сектор „отбрана“, това заяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерски съвет. Над 5 часа продължи заседанието вчера на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано от Румен Радев на “Дондуков” 2. На срещата при президента бяха обсъдени актуалните рискове и заплахи за националната сигурност, свързани с отбраната и състоянието на въоръжените сили на Република България.

“В много лоша ситуация сме, дефицитите в отбраната са огромни, но това го има в много сектори”, допълни премиерът на заседанието днес.

“Ето защо планът на правителството е да има актуализация на бюджета на шестия месец. Ще използваме тези месеци да сме сигурни, че разпадът, който е бил през годините, сега ще му бъде наложен контрол и ще обследваме дефицитите”, посочи още Петков и поздрави министрите за подхода към бюджета до този момент. 

Бюджетът, който влиза за второ четене в парламента, има три основни приоритета, очерта ги министър-председателят.

“Първият е голямо ниво на инвестиции. Говорим за капиталови инвестиции от над 8 млрд. Второ, инвестиции в човешкия капитал с голям приоритет върху образованието и 125% от средната работна заплата да учителите. Трето, социалната мрежа, която този бюджет дава, е безпрецедентна. За първи път ще имаме такова ниво на адресиране на най-бедните слоеве на населението, включително и пенсионерите”, посочи Кирил Петков.