Сега четете
Отстраняването на главния прокурор може да стане за седмици

Отстраняването на главния прокурор може да стане за седмици

„С конкретни законови мерки отстраняването на главния прокурор от длъжност би могло да стане за няколко седмици. Има закони, които позволяват отстраняването на Гешев от длъжност при наличие на данни за престъпления, а такива данни, колкото искате.“ Това заяви пред БНР правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев.

„При наличия на данни за престъпления, с една промяна в НПК такова разследване може да се извърши от разследващи полицаи и това е въпрос на промяна, която може да бъде приета за два дни. И оттук нататък ВСС да е длъжен да отстрани главния прокурор, докато трае разследването срещу него, за да не може той да влияе върху него. Това е първата стъпка – отстраняване, а паралелно с това ще върви вече и линията за освобождаване по инициатива на министъра на правосъдието“, поясни Екимджиев.

 

Относно обсъжданата възможност държавата да внася регресивни искове спрямо физически лица, станали повод за осъдителни решения срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека, адвокат Екимджиев заяви:

„Това е стара тема и дано не сме свидетели на поредното претопляне на вчерашния обед. Темата с регресната отговорност трябва да бъда разделена на два модула – отговорност на администрацията, която и сега е разписана в Закона за отговорността на държавата и се реализира винаги, когато държавата бъде осъдена, с изключение на приходната администрация, КПКОНПИ, няколко институции. Само че това просто не се прави, защото всичките ни публични институции са набъкани с наши калинки, шуренайки, партийни активисти и т.н. Затова няма политическа воля да се задейства този механизъм. Закон има, просто не се прилага.

По-сложен е въпросът с отговорността на магистратите. Всички ние имаме нужда от справедливост, когато съдии, прокурори, следователи правят безобразия, но има един принцип, че страхливи съдии, които действат под заплахата да им се стовари някаква тежка санкция, при грешка или обтекаемо тълкуване на правната норма, не могат свободно да правораздават.“

„И в казуса с „Осемте джуджета“, и в делото срещу Елена Йончева, ако случайно не се докаже престъпление от високопоставени прокурори, то категорично има зла умисъл и в двата случая. Така че, ако това бъде въведено, ще бъде един от факторите за очовечаване и дисциплиниране на българската прокуратура“, допълни Михаил Екимджиев.

Вижте и

Михаил Екимджиев е адвокат на Явор Златанов, една от жертвите на предполагаема криминална мрежа, разкрита в разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“. Златанов е подал жалба до Европейския съд по правата на човека за допуснати от българските власти нарушения на Европейската конвенция за защита на правата на човека. Според адвокат Екимджиев този казус, както и делото срещу Елена Йончева са „почти идентични на принципна основа“.

„Става въпрос и в двете дела за това, че под формата на наказателно преследване всъщност държавата в лицето на прокуратурата преследва паралегални цели.“

Екимджиев призова тези два казуса да бъдат поставени на вниманието на ВСС, „от който се очаква спонтанна реинкарнация и осъзнаване на греховете му до настоящия момент“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре