Сега четете
Документите за къщата в Барселона – 219 стр. + 26 стр. на чужд език (ВИДЕО)

Документите за къщата в Барселона – 219 стр. + 26 стр. на чужд език (ВИДЕО)

Репортер по темата: Тодор Стефанов, „Любословие“.БГ

Специализираната прокуратура даде брифинг във вторник, на който стана ясно, че едновременно са се получили купчина документи по т. нар. история „Барселонагейт“, която засяга подозрения за пране на пари в Испания. Точно вчера, макар че прокуратурата има отдавна изпратена Европейска заповед за разследване, дошли 219 страници от Испания. Това става, след като вчера медии цитираха нашироко доклад, за който се предполага, че е „изтекъл“ от МВР. За зла беда до днес 219-те испански страници не са преведени.

Това стана ясно от думите на Христо Кръстев, прокурор и говорител на спецпрокуратурата. Той не можа да даде никакви насоки има ли нещо интересно в документа, който е дошъл от испанската страна по официална линия.

Техните въпроси изисквали разкриване на банкови тайни, разпити на свидетели и пр. Стана ясно само, че по делото като свидетели вече са разпитани Бойко Борисов, бившата „Мис Бикини“ Борислава Йовчева, нейни роднини и т.н.

Но с това интересните факти не свършват – пак вчера и пак в спецпрокуратурата дошли и други 26 стр. – от ДАНС на английски. Те също не са преведени към днешна дата. При тях има и друга подробност – че нямат никакакви грифове, подписи или други реквизити, с които може да бъде изяснено откъде изхождат, кой е съставителят и издател, с каква дата са, с каква достоверност и прочие.

Кръстев дебело подчерта, че…

„В прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР“ (т.е. – че явно докладът от ДАНС е този, за който от вчера се пише по медиите, б.р.). По-късно, към края на работния ден, от СП обаче изрично съобщиха, че са дошли и данните от МВР.

Те изискали въпросната информация от ДАНС още след 2 февруари, когато Бойко Рашков обяви, че има дошъл доклад от испанските служби. Кръстев показа полученото – че то дори нямало подпис и печат накрая. Подкрепи го и шефката му Валентина Маджарова – че „в дългогодишната си практика за пръв път вижда такъв материал, в такъв вид.

„Още повече не е ясно кой е авторът му.“

И двата пакета документи обаче ще бъдат преведени от заклет преводач.

Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова дори каза, че изнасянето на публикации като вчерашните „меко казано, притесняват процеса по събиране на доказателства“. Тя напомни, че за едно деяние не може да има няколко разследвания, иначе казано – само действията на спецпрокуратурата са законни и меродавни.

В заключение днес стана ясно, че разследването на къщата в Барселона било готово на 90 на сто, но Кръстев отказа да заяви в коя посока води то по-скоро – към обвинения или към прекратяване. Именно защото преводът на испанските документи щял да е основополагащ момент. И даде пример, че примерно не може ние ра да разкрием банкова тайна в Кралство Испания.

Втората съдебна поръчка, която сме дали на иберийците, също се работи, но още не е изпълнена.

Стана ясно още, че испанската прокуратура не разследва случая там, а е пратила всичко, с което разполага, в България.

По-късно прокуратурата излезе и с прессъобщение:

По повод големия медиен интерес по случая, придобил медийна популярност като „Барселонагейт“, Специализирана прокуратура предоставя следната информация:

Вижте и

До настоящия момент по досъдебното производство са проведени множество действия по разследването, вкл. е разпитан в качеството на свидетел – бившият министър-председател на Република България Б.Б. Изготвени и изпратени са две Европейски заповеди за разследване (ЕЗР). Към момента в хода на воденото разследване не са налице достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице. От събраната информация по делото е установено, че воденото разследване в Кралство Испания е прекратено.

Първата ЕЗР е от 05.10.2021 г. С нея са изискани материалите по две конкретни разследвания, провеждани от Прокуратурата в Барселона и Специализирана прокуратура в Мадрид, които имат връзка с разследването на българската Специализирана прокуратура. Въпросната ЕЗР е изпълнена от съдебните власти на Испания и материали по нея  постъпиха в Специализирана прокуратура на 14.02.2022  г. Документите са на испански език в обем от 219 страници. Възложен е превод на български.

Втората ЕЗР до прокуратурата в Кралство Испания все още не е изпълнена.

Във връзка с изнесена в обществеността информация, че в МВР са получени от Кралство Испания документи и снимков материал по случая „къщата в Барселона“ и с оглед воденото в Специализирана прокуратура досъдебно производство с идентичен предмет, наблюдаващите прокурори са изискали предоставяне на информацията, налична в МВР. Един от основните принципи в наказателния процес е, че не могат да се водят две разследвания с един и същи предмет. До настоящия момент изисканите материали от МВР не са постъпили в Специализираната прокуратура. Съгласно чл. 46 (2) НПК в изпълнение своите правомощия по повдигане и поддържане на обвинение за извършено престъпление, прокурорът ръководи разследването и осъществява надзор за законосъобразност.

След огласена в медиите информация, че от Испания материали по същия казус са получени и в ДАНС, на 14.02.2022 г. те са изискани от наблюдаващия прокурор и предоставени на Специализираната прокуратура днес, 15.02.2022 г.  – 26 страници текст на английски език. Незабавно е възложен преводът им на български език.

Към момента не е ясно на какво правно основание и от кого е изискана предоставената в МВР и ДАНС информацията по случая, така също от кого е изпратена. В съпроводителното писмо на ДАНС е посочено, че наличната при тях информация е постъпила от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР на 01.02.2022  и не е получена до момента, в който е изискана от наблюдаващия прокурор. В посочените по-горе 26 страници не присъстват каквито и да е реквизити като адресат, институция, изготвила документа, подписи и печати на длъжностните лица, установяващи авторството на материала, с цел същият да бъде ползват като доказателство по делото. Следва да се посочи, че получена информация посредством международно полицейско сътрудничество няма правна стойност. Редът за събиране на доказателства е регламентиран в НПК и Закона за Европейската заповед за разследване и е спазен от Специализираната прокуратура чрез издаването на ЕЗР до компетентните съдебни власти в Кралство Испания.

Специализираната прокуратура работи по конкретното разследване със съдебните власти в Кралство Испания, единствено посредством Националното бюро на България в Евроджъст и респективно – Националното бюро на Испания в европейската организация. По повод така постъпилите от ДАНС материали, ще се отправи запитване до Националното бюро на Кралство Испания в Евроджъст, за да се установи каква доказателствена стойност същите имат и изпращани ли са такива  от Кралство Испания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре