Сега четете
Радев: Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства (ВИДЕО)

Радев: Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства (ВИДЕО)

/снимка: пресцентър Президент на Република България

Репортер по темата: Тодор Стефанов, „Любословие“.БГ

Президентът Румен Радев с изявление след Консултативния съвет за национална сигурност, продължил близо пет часа. От него стана ясно, че членовете на Съвета са се обединили около седем предложения към изпълнителната и законодателната власт.

„Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи държавният глава.

Президентът отчете, че страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване с нови образци техника и развитие на иновативни технологии с военни предназначения.

„Процесът за придобиване на нови способности и поддържане на високотехнологични въоръжени сили е все по-отчетлив. В рамките на заседанието беше актуализирано състоянието на въоръжените сили на България, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността, независимостта и защитата на териториалната цялост на страната”, добави Радев.

Държавният глава посочи още, че на заседанието са очертани областите с определени дефицити от способности и технологично изоставане в тяхното развитие, породени от „недостатъчно финансиране и ограничения в нормативната уредба”.

„Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства. Проектите за модернизация на видовете въоръжени сили не се развиват балансирано. Констатирано е забавяне в изпълнението на договора за придобиване на нов боен самолет. А процедурата по проекта за придобиване на бойна машина на пехотата е прекратена”, категоричен е той.

По думите на Радев в сключените договори са неглижирани част от първоначално заложените способности в проектите за инвестиционни разходи, приети от 44-ото Народно събрание. „Налице са нормативни уредби, които допълнително възпрепятстват и забавят процеса по превъоръжаване и модернизация”, заяви още той.

Всичко това държавният глава заключи, че води до загуба на способности, неизпълнение на поети съюзни ангажименти, нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите. Това налага осигуряване на необходимите ресурси за поддържане на наличната техника и въоръжение до момента на постъпване на нови такива.

Радев обясни, че членовете на Съвета са се обединили около това, че са необходими ефективни мерки за повишаване на интереса към военната професия и преустановяване на негативната тенденция за напускане на военнослужещи.

„Постигнат беше консенсус за необходимостта от преодоляване на дефицитите от способности и за развитие на съвременно-оперативния потенциал на въоръжените сили на България в рамките на Европейския съюз и НАТО”, допълни президентът.

 

Членовете на КСНС се обединиха около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. Изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи:

– ускоряване на процедурите, свързани с модернизацията на Въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника;

– преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия;

Вижте и

2. Изпълнителната власт да разработи приоритизирана, ресурснообезпечена и съответстваща на тенденциите в развитието на съвременните технологии „Инвестиционна план-програма до 2032 г.“, съобразена с целите и плановете за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2032 г.;

3. Министерски съвет да анализира възможността за актуализиране на приетия през 2017 г. „Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на Република България до 2024 г.“ така, че крайната цел да бъде постигната още през 2023 г.

4. Министерски съвет да осигури финансови ресурси за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника, с приоритет недопускане загуба на способности за контрол на въздушното и морско пространство на Република България.

5. Изпълнителната власт да предприеме действия за преодоляване на изоставането и ускоряване на придобиването на нова техника по вече сключени договори за модернизация на Военновъздушните и Военноморските  сили, както и за стартиране на проекта за модернизация на Сухопътните войски.

6. Министерски съвет да оцени възможността за създаване на Целеви инвестиционен фонд за модернизация на Въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени в предходни години средства по инвестиционните проекти за модернизация, така и средства от приходната част от бюджета на Министерството на отбраната.

7. Изпълнителната власт да предприеме стъпки за включването на България като пълноправен член във фонда на НАТО за иновации и пълноценно използване участието в акселератора на иновации на НАТО, наречен DIANA (NATO’s Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic).

 

/снимка: пресцентър Президент на Република България
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре