Сега четете
Унгария може да напусне Европейския съюз намекна Виктор Орбан

Унгария може да напусне Европейския съюз намекна Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан намекна, че Унгария може да напусне Европейския съюз, съобщава БТА.

Според Орбан под лозунга за върховенството на закона ЕС води „свещена война, джихад“.

Премиерът на Унгария говори пред поддръжници в унгарската столица Будапеща.

В същото време той призова ЕС да проявява толерантност към Унгария. В противен случай, заяви Орбан, няма да е възможно Унгария и ЕС да продължат по общ път.

Унгарският премиер направи това изявление няколко дни преди датата, на която се очаква Европейският съд да обяви решението си за новия механизъм на ЕС за върховенството на закона.

Унгария и Полша подадоха иск срещу новия механизъм, приет през декември 2020 г., по силата на който страни, нарушаващи принципите на върховенството на закона, може да се окажат отрязани от фондовете на общия европейски бюджет.

Европейски органи и правозащитни организации обвиняват управляващия от 2010 г. унгарски премиер, че подкопава демокрацията и върховенството на закона. Орбан се противопостави на тази оценка в днешната си реч.

„За тях върховенството на закона е средство, с което искат да ни оформят в нещо, което прилича на тях“, заяви той, като подчерта, че Унгария не би искала да стане като Западна Европа, също както не би очаквала от Запада да възприеме унгарските политики за семейството или правото на убежище.

Будапеща иска да запази единството на ЕС „въпреки засилващото се културно отчуждение“, добави Орбан, като посочи, че точно затова неговата страна на няколко пъти е отправила „предложения за толерантност“ към Брюксел и Берлин.

„Няма друго решение, освен толерантността. Това е единственият начин да намерим общ път“, подчерта унгарският премиер.

Вижте и

Освен това Орбан подчерта в годишната си реч, с която беше даден старта на кампанията за парламентарните избори през април, че евентуално руско нашествие в Украйна може да доведе до стотици хиляди украински бежанци, опитващи се да влязат в Унгария. Той добави, че избягването на войната е в интерес на Унгария и призова за разрешаване на кризата чрез диалог.

Орбан подчерта, че се противопоставя на плановете на ЕС да използва санкции срещу Русия.

„Не може да става и дума за санкции, наказателни политики, назидания или всякакъв друг вид арогантност от страна на големите сили“, заяви Орбан, чиято страна се противопоставя на въвеждането на европейски санкции срещу Москва.

Освен това Орбан заяви, че Украйна е жизненоважна буферна зона между Русия и Унгария. Той добави, че „военната сила на Европа трябва да е поне сравнима с тази на Русия“, поради което Будапеща подкрепя развиването на европейските военни възможности и създаването на общи европейски сили за отбрана.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре