Сега четете
Пълните мъже ,могат да се разболеят от остеопороза

Пълните мъже ,могат да се разболеят от остеопороза

Мъжете с високи нива на телесни мазнини са изложени на по-голям риск от остеопороза, сочат данните от американско проучване, цитирано от електронното издание „Юрикалърт“. Според изследването на специалисти от Чикагския медицински университет тези представители на силния пол имат по-ниска плътност на костите и при тях вероятността от фрактури e по-голяма в сравнение с мъжете с нормални нива на телесни мазнини.

Досегашни проучвания показваха положително или неутрално въздействие върху костите на телесната мастна маса – теглото на мазнините в тялото.

Доставчиците на здравни услуги често приемат, че хората с по-голямо телесно тегло имат висока костна плътност и са с нисък риск от фрактури и затова е по-малко вероятно тези пациенти да бъдат изследвани за остеопороза.

„Установихме, че по-високите нива на телесни мазнини са свързани с по-ниската костна плътност и тези тенденции са по-силни при мъжете, отколкото при жените“, обяснява доктор Раджеш Джейн от Чикагския медицински университет.

Вижте и

Изследователите анализират данни за костната минерална плътност и състава на тялото на 10 814 души на възраст под 60 години. Доставчиците на здравни услуги трябва да обмислят скрийнинг за остеопороза при пациенти с високо телесно тегло, особено ако имат други рискови фактори като по-напреднала възраст, предишни фрактури, фамилна анамнеза или употреба на стероиди, каза Джейн.

Данните от изследването са публикувани в специализираното издание „Джърнъл ъв клиникал ендокринолъджи енд метаболизъм“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре